NYTT SAMARBEID: – Det er en naturlig del av vår virksomhet å involvere oss i vaksiner, sier Frode Nakkim, kommunikasjonsdirektør i Bayer i Norge, til Dagens Medisin. Det er første gang Bayer involverer seg i utvikling av vaksiner. Foto: Colourbox

NYTT SAMARBEID: – Det er en naturlig del av vår virksomhet å involvere oss i vaksiner, sier Frode Nakkim, kommunikasjonsdirektør i Bayer i Norge, til Dagens Medisin. Det er første gang Bayer involverer seg i utvikling av vaksiner.

Foto: Colourbox

Samarbeider om ny vaksine mot covid-19

De to selskapene CureVac og Bayer skal samarbeide om utviklingen vaksinekandidaten CVnCoV.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

mRNA-vaksine   En mRNA-vaksine jobber gjennom genetisk kode: Vaksinen instruerer kroppen til å selv lage små, nøye utvalgte deler av viruset. Deretter utvikler den vaksinerte antistoffer mot viruset som forårsaker covid-19. Den første RNA-vaksinen som er godkjent til bruk er mot koronaviruset. Kilder: Sintef-forsker Sven Even Borgos og Tor Brynjar Stuge, professor i immunologi, UiT

Planen er å legge til rette for distribusjon av flere hundre millioner doser av vaksinen, som er en mRNA-vaksine.

Også de to vaksinene som allerede er godkjent, fra Pfizer/BioNTech og Moderna benytter seg av mRNA-teknologi.

Vaksinen ble påbegynt i januar 2020.

EU-kommisjonen inngikk i november en kontrakt med CureVac om forhåndsbestilling opp til 225 millioner doser av vaksinen, samt en opsjon på å kjøpe ytterligere 180 millioner doser.

Dette er første gang Bayer involverer seg i utvikling av vaksiner.

–  Det er en naturlig del av vår virksomhet å involvere oss i vaksiner, det er en vesentlig faktor for den globale helsen. Og det er i tråd med vår policy om å involvere oss i innovativ forskning og utvikling av nye legemidler, sier Frode Nakkim, kommunikasjonsdirektør i Bayer i Norge, til Dagens Medisin.

CureVac, som er et tysk biotekselskap, startet 14. desember 2020 en global fase 3-studie som skal inkludere 35 6000 deltakere i følge clinicaltrials.gov

–  Behovet for vaksiner mot covid-19 er enormt. Vi er derfor glade for å kunne gi betydelig støtte til CureVac, en leder innen mRNA-teknologi, for å fremme videreutvikling og levering av deres vaksinekandidat, uttaler Stefan Oelrich, leder for pharmadivisjonen i Bayer.

Selskapene inngår en samarbeids- og tjenesteavtale, og Bayer vil støtte CureVac på mange områder, inkludert utvikling og forsyning av CVnCoV.

CureVac vil være innehaver av markedsføringstillatelsen for produktet, mens Bayer vil støtte CureVac med drift innenfor EU/EØS og utvalgte tilleggsmarkeder. Bayer har flere muligheter for å bli innehaver av markedsføringstillatelse i andre markeder utenfor Europa. I samarbeid vil Bayer og CureVac levere hundrevis av millioner CVnCoV-doser over hele verden når godkjenning er gitt, heter det fra selskapet.

Powered by Labrador CMS