SKAL FORDELE 130 MILLIONER: Forskere fra hele landet søker nå om penger til å forske på alt fra basalforskning og spørsmål om samfunnsmessige konsekvenser - til konkrete spørsmål om hvordan få folk til å følge myndighetsråd. Tildelingene kan være klare i slutten av april. –  Det er viktig å komme i gang med intervjuer og datainnsamling mens krisen pågår, sier Forskningsrådets John-Arne Røttingen.

Foto: Vidar Sandnes

«Hele Norge» vil forske på Covid-19

Twitter-debatt, graviditet, etiske dilemma og triage er blant Covid-19-temaer som fagmiljøer fra hele Norge vil forske på. Se hele søkerlisten her.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Fagmiljøer fra 78 sykehus, universiteter, forskningsinstitusjoner og næringsliv fra hele landet har søkt om forskningsmidler fra Forskningsrådets pott på 130 millioner kroner.

Flest fra universitet og sykehus
Forskningsrådets hasteutlyste i starten av mars måned penger til forskning på spørsmål som er relevante for å håndtere koronavirusutbruddet.

Søknadene kommer fra institusjoner over hele landet og fra mange ulike fagdisipliner:
38 av søknadene kommer fra universitetene, 19 fra helseforetakene og 18 kommer fra forskningsinstituttene. Næringslivet er representert ved omkring 20 av søknadene.

Oslo har flest søkere. Men de fleste fylker er representert og blant annet kommer 14 søknader fra Vestland og 10 fra Trøndelag. Troms og Finnmark, Innland og Rogaland har alle to søknader.

«Don`t panic»
Blant annet vil forskere fra Universitetet i Oslo (UiO) forske på Twitterdebatten rundt Covid-19: I en studie med arbeidstittel «Don`t panic» vil Uio se på Twitterdebatten i sammenheng med effekten av strategisk kommunikasjon fra offentlige myndigheter i Europa.

Uio vil også forske på triage og etiske dilemma under pandemien

Haukeland universitetssjukehus vil forske på Covid-19 og graviditet.
Martina Hansens Hospital vil se på avstandsoppfølging av kronisk syke pasienter under pandemien.

Ved Universitetet i Tromsø, Norges Arktiske universitet, vil forskere se på forekomsten av SARS-Cov-2 i befolkningen, for å kunne forutsi pandemien, og kommende epidemier.

Se hele søkerlisten her

Søknadene er nå sendt til vurdering av internasjonale fageksperter og planen er at tildelingene kan skje innen utgangen av april, opplyser Forskningsrådet.

Trond Mohn stiftelse og Kreftforeningen bidrar med henholdsvis 30 og 10 millioner kroner. I tillegg har Utenriksdepartementet og Forskningsrådet omprioritert midler, slik at den totale summen som lyses ut er 130 millioner kroner.

– Vi trenger forskning som kan hjelpe oss å forstå viruset og sykdommen og å evaluere effektene av ulike behandlingstiltak. Mye av dette bør vi også gjøre i internasjonalt samarbeid. Men vi ønsker også forskning på bredere samfunnsaspekter, uttaler administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen.

–  Det er viktig å komme i gang med intervjuer og datainnsamling mens krisen pågår. Det er mye vi kan lære nå slik at vi er bedre rustet neste gang et virus bryter ut, sier Røttingen i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS