MER ELLER MINDRE: Det kan bli aktuelt både å øke og å redusere andelen vaksiner som går til helsepersonell i kommunene, opplyser overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Arkivfoto: Øyvind Bosnes Engen Foto:

MER ELLER MINDRE: Det kan bli aktuelt både å øke og å redusere andelen vaksiner som går til helsepersonell i kommunene, opplyser overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Arkivfoto: Øyvind Bosnes Engen

Foto:

Lover svar om vaksiner til helsepersonell til uken

Folkehelseinstituttet vil ikke prioritere å gi vaksiner til flere helsearbeidere nå, men neste uke kommer en avklaring om fordelingen av vaksinedosene som kommer i februar, opplyser overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Så langt har 20 prosent av vaksinene som går ut til kommunene blitt satt av til helsepersonell og 30.000 vaksinedoser til sykehusansatte, tilsvarende vaksinering av 15.000 personer. Samtidig melder sykehusene om at det er vesentlig flere som oppfyller kriteriene for å få vaksinen.

Kriteriene som brukes innebærer blant annet en vurdering av smitterisiko og hvor vanskelig det vil være å erstatte helsepersonell ved fravær.

Nå bekrefter Folkehelseinstituttet at det i kommende uke blir avklart om det blir satt av flere vaksiner til helsepersonell neste måned. 

Får ikke flere doser nå

– Vi har foreløpig ikke tenkt å ta vaksinedoser fra de eldre for å gi til helsepersonell, skriver overlege Preben Aavitsland på e-post til Dagens Medisin. 

Flere har over tid tatt til orde for at flere helsearbeidere skal få vaksinen. Nylig tok Legeforeningen til orde for å øke andelen vaksiner til helsepersonell og ledelsen ved Oslo universitetssykehus har også uttalt at det haster å få flere vaksiner til helsepersonell.

– Vi har forståelse for at mange helsepersonell ønsker å komme lenger fram i køen, men vi må vurdere hensynet til de eldre også, skriver Aavitsland.

Skal ta avgjørelse til uken

– Vi vil fortsette dialogen med Legeforeningen, Sykepleierforbundet og de regionale helseforetakene med tanke på situasjonen i februar, når det kan ventes en betydelig økning i forsyningene.

– Når vil det bli avklart om en andel av vaksinedosene som kommer i februar skal settes av til ansatte i spesialisthelsetjenesten?

– Det blir avklart neste uke. Seinest fredag.

– Hvor mange vaksinedoser er det aktuelt å sette av til sykehusansatte?

– Det er ikke bestemt.

Leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund.

      
        Foto: Vidar Sandnes
Leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund. Foto: Vidar Sandnes

Kan endre kommune-brøken

Aavitsland opplyser også at det fortløpende vurderes om andelen som går til helsepersonell i kommunene, skal justeres. 

Dette vil bli avklart samtidig med avgjørelsen om vaksiner til sykehusansatte.

På spørsmål om hvordan det kan bli aktuelt å endre brøken, svarer Aavitsland:

– Det kan bli aktuelt å øke den eller redusere den.

Mangler sykepleiere til vanlig

Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund mener det vil være rett å vaksinere flere helsearbeidere fremover.

– Vi har vært enige i strategien om dynamisk prioritering. Det betyr at det kan komme endringer med økt smittetrykk og når logistikken ligger til rette for det. Med lavt smittetrykk må de eldste prioriteres. Med et høyere smittetrykk, som nå, må helsepersonell vaksineres, sier Larsen.

– Vi mangler så mange sykepleiere til vanlig, så vi trenger vaksinering slik at vi unngår sykdom og karantene.

– Hvor mange bør få vaksine?

– I utgangspunktet mener jeg at alle sykepleiere som er i klinisk praksis bør få den. Det er rundt 100.000, men så er det jo sånn at man etter planen vurderer hva som er kritisk personell. En vurderer funksjon i helsetjenesten og antall. I noen kommuner er det veldig få sykepleiere, i andre kommuner kan det være sykepleiere som det ikke er behov for å prioritere nå.

Powered by Labrador CMS