SKAL GIS TIL HELSEPERSONELL: Vaksinedosene fra AstraZeneca som Folkehelseinstituttet sender ut i kommende uke, skal gå til helsepersonell, sier smitteverndirektør Geir Bukholm. Foto: Siri Øverland Eriksen

SKAL GIS TIL HELSEPERSONELL: Vaksinedosene fra AstraZeneca som Folkehelseinstituttet sender ut i kommende uke, skal gå til helsepersonell, sier smitteverndirektør Geir Bukholm.

Foto: Siri Øverland Eriksen

FHI ber kommunene bruke AstraZeneca-doser til helsepersonell

Fra og med kommende uke skal helsepersonell i kommunene som er under 65 år og uten risikosykdommer, kun tilbys AstraZeneca-vaksinen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

I motsetning til de to andre godkjente koronavaksinene, anbefales AstraZeneca-vaksinen kun til bruk for personer under 65 år og uten risikosykdommer. Folkehelseinstituttet satte nylig av vaksiner fra denne produsenten til å vaksinere ansatte på sykehusene

Fra og med uke 8 vil det kun være AstraZeneca-vaksinen som skal tilbys helsepersonell, fremgår det i et nytt brev fra FHI til kommunene som er sendt ut torsdag. 

Dette gjelder for alle som ikke er over 65 år, eller har underliggende sykdom. Folkehelseinstituttet har satt opp en liste over risikogrupper på sine nettsider.

Skal få alle doser

Så langt har føringen fra Folkehelseinstituttet for kommunene vært at de skal bruke opptil 20 prosent av alle vaksinedosene til helsepersonell. 

I samme brev fremgår det at alle vaksinedoser fra AstraZeneca som sendes ut i kommende uke skal tilbys helsepersonell.

«Siden ikke alle kommuner vil motta AstraZeneca-doser hver uke og det kun er AstraZeneca-vaksinen som skal gis til helsepersonell, kan alle doser kommunene får i uke 8 brukes på prioritert helsepersonell,» heter det i brevet som er signert smitteverndirektør Geir Bukholm og seksjonsleder Are Stuwitz Berg. 

Ujevn fordeling

Fordelingsutfordringene skyldes at AstraZeneca-vaksinen kommer i minstepakninger på 100 doser.

«Dette gjør at vi ikke får til en jevn distribusjon til alle norske kommuner, fordi kommunene har svært forskjellig innbyggertall. Kommuner med lavt innbyggertall vil derfor ikke motta AstraZeneca-vaksiner til å begynne med, og mange mellom-store kommuner vil ikke motta AstraZeneca-vaksiner hver uke,» skriver FHI.

Kommuner som ikke mottar AstraZeneca-vaksiner i denne omgang må vente med å vaksinere helsepersonell som ikke oppfyller kravene for å få annen vakine.

Kan bruke mer enn 20 prosent

I en pressemelding sendt ut onsdag om fordelingen av vaksiner i uke 8, omtaler Bukhom avgjørelsen sett opp mot regelen om å gi opptil 20 prosent av vaksinedosene til helsepersonell.

– Dosene med AstraZeneca-vaksine som en rekke kommuner får tilsendt i uke 8, skal tilbys helsepersonell – selv om det betyr at helsepersonell får mer enn 20 prosent av totalt antall nye doser til kommunen, slik ordningen er ellers.

Dette vil jevne seg ut over tid, skriver FHI i brevet som ble sendt ut torsdag. 

43.200 doser

Av Folkehelseinstituttets vaksinefordelingsplan fremgår det at 4.320 hetteglass med AstraZeneca-vaksine skal sendes ut i uke 8. Det regnes med at det går an å få ut ti doser per hetteglass, så dette vil da tilsvare 43.200 vaksinedoser.

Samme uke er det satt opp at 11.302 hetteglass med Comirnaty, Pfizer og BioNTechs vaksine skal fordeles til kommunene. Det regnes seks doser per hetteglass for denne vaksinen, noe som tilsvarer 67.812 vaksinedoser.

FHI opplyser at det jobbes med å sette opp en langsiktig leveringsplan for AstraZeneca-vaksinen.

Powered by Labrador CMS