ØKENDE: Antall covid-relaterte dødsfall har vært økende siden uke 45. Og insidensen av innleggelser og dødsfall er høyest blant personer 75 år og eldre, og høyere blant personer som ikke har mottatt koronavaksine i høst, ifølge FHI-rapport. Illustrasjonsbilde: Getty Images

FHI: Økning i antall innlagte med covid

Økningen av covid-19-smitte i befolkningen har avtatt noe den siste uken, ifølge FHI. Samtidig er det en økning av innlagte covid-pasienter.

Publisert Sist oppdatert

– Vinterens bølge av covid-19 er pågående. Det har vært en økning i smittespredning i befolkningen gjennom flere uker. Det kan se ut som økningen har avtatt noe siste uke. Videre utvikling er usikker på grunn av fremveksten av nye covid-19 virusvarianter. Det må tas høyde for en mulig/videre økning i smittespredning fram mot jul, skriver FHI i sin ukesrapport.

Antall covid-relaterte dødsfall har vært økende siden uke 45. Og insidensen av innleggelser og dødsfall er høyest blant personer 75 år og eldre og høyere blant personer som ikke har mottatt koronavaksine i høst, ifølge rapporten.

Rapporten viser at antall innleggelser med laboratoriebekreftet covid-19 har økt gjennom flere uker. Antall nye innleggelser i intensiv med covid-19-avdeling er fortsatt på et lavt nivå, men det var en økning siste uke. I uke 47 var det 22 innlagt i intensiv, det er 10 flere enn i uke 46.

Videre skriver FHI at sykehusene og kommunene må være forberedt på flere innleggelser med covid-19.

Flere virus

Her kommer det også frem at sesongens influensautbrudd ennå ikke er i gang, men at trenden har vært økende over flere uker og spesielt merkbar sist uke. 

– Trenden følger helt forrige sesongs trend. Dette kan bety at utbruddet snart er i gang og at vi kan få en tidlig topp rundt jul også denne vinteren, heter det i rapporten. 

I en pressemelding skriver også FHI at det er sannsynlig at vi denne vinteren får en bølge av covid-19 og epidemier av influensa og RSV-infeksjon samt kanskje også kikhoste og Mycoplasma pnemoniae-infeksjoner.

Oppfordrer til vaksinasjon

FHI oppfordrer eldre og personer i risikogrupper til å vaksinere seg så fort som mulig.

– Belastningen på helsetjenesten er begynt og kan bli langvarig dersom bølger og epidemier kommer etter hverandre. Samtidige bølger eller epidemier kan gi stor belastning, særlig mellom midten av desember og midten av januar, sier Trygve Ottersen i FHI i pressemeldingen. 

Når det gjelder influensavaksine, er det per 26. november registrert 1.147.687 vaksinerte personer, og 60 prosent i aldersgruppen 65 år og eldre er så langt vaksinert denne sesongen. Blant personer i risikogruppen er vaksinasjonsdekningen henholdsvis 30 prosent og 6 prosent for aldersgruppene 18–64 år og 0–17 år, ifølge ukesrapporten. 

Når det gjelder vaksinasjon mot covid-19, er aldersgruppen 65 år og eldre samt yngre som tilhører en risikogruppe i høst anbefalt en ny oppfriskningsdose. Per 26. november er 47 prosent i aldersgruppen 65 år og eldre vaksinert siden 1. september 2023.

Powered by Labrador CMS