FHI: Delta-varianten krever årvåkenhet
Folkehelseinstituttet (FHI) skriver i forbindelse med en ny risikorapport at covid-19-epidemien er liten, stabil og under kontroll i Norge akkurat nå, men at Delta-varianten dominerer og at stadig flere smittes, noe som skaper usikkerhet og krever årvåkenhet.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

FHI har publisert en ny risikorapport med spesiell oppmerksomhet på fremveksten av Delta-varianten av Sars-CoV-2. FHI skriver på sin side at de vurderer den samlede risiko knyttet til covid-19-epidemien i Norge i august-september som liten. Det kan komme økning i antall smittede, men FHI vurderer at antallet alvorlige sykdomstilfeller som fortsatt lavt og med forholdsvis små konsekvenser. Samtidig maner FHI til årvåkenhet fordi situasjonen raskt kan endre seg.
– Den gode vaksinasjonsdekningen i Norge tilsier at vi fortsatt kan holde covid-19-epidemien under kontroll her i landet, men vi må være på vakt, fordi Delta-varianten gir en viss grad av usikkerhet framover, uttaler overlege Preben Aavitsland i FHI.
– Land med god vaksinasjonsdekning ser ut til å klare seg godt
Delta-varianten er nå den dominerende varianten i Norge, Europa og store deler av verden. I uke 29 ligger det an til en større økning av antall påviste tilfeller fra uken før enn på flere måneder, skriver FHI i rapporten.
– Mange steder fører dette til en økende epidemi, men land med god vaksinasjonsdekning ser likevel ut til å klare seg godt med liten eller moderat økning i sykehusinnleggelser eller dødsfall, uttaler Aavitsland.
I rapportens hovedpunkter står det at noen utenlandske studier antyder at Delta-varianten gir økt risiko for sykehusinnleggelse sammenlignet med Alfa-varianten, men at norske data foreløpig ikke tyder på en slik sammenheng i Norge. Sammenhengen gjelder uvaksinerte.
Aavitsland viser til at Delta-varianten er mer smittsom og sprer seg lettere enn Alfa-varianten, og at Delta-varianten i større grad ser ut til å kunne smitte dem som bare har fått én vaksinedose. Rapporten viser til foreløpige data som indikerer at vaksinasjon med bare én dose mRNA-vaksine ser ut til å beskytte litt mindre mot mild sykdom forårsaket av Delta-varianten, 35-56 prosent, enn av Alfa-varianten, 55-70 prosent. Beskyttelse etter to doser er svært god, 88 prosent, skriver FHI. Og beskyttelse mot alvorlig sykdom er høy etter både én og to doser.
– Vaksinasjon bidrar til kontroll
FHI ser det som middels sannsynlig at det i Norge blir en smitteøkning i perioden august-september, kanskje opp mot to til tre tusen tilfeller per uke. Det er lite sannsynlig at epidemien i denne perioden blir like stor som tidligere bølger. FHI skriver at det som blir avgjørende er vaksinasjon og balanse mellom forhold som fremmer og hemmer smittespredning.
I sak på FHIs side blir Avitsland spurt om det er mulig å angi noen terskel for flokkimmunitet.
– Det er stor usikkerhet knyttet til dette, og det er derfor lite hensiktsmessig å angi en slik terskel. I stedet understreker vi at all vaksinasjon bidrar til å holde covid-19-epidemien under kontroll i Norge. Vaksinasjon vil forbli vårt viktigste middel til å holde epidemien under kontroll i samfunnet og det beste middelet for den enkelte for å unngå sykdom og smitte til andre, uttaler Aavitsland.