NY DOSE: Med oppstart fra 1. juli anbefales nå alle over 75 år å ta en ny oppfriskningsdose med koronavaksine. Illustrasjonsbilde: Vidar Sandnes

Foto:

Anbefaler ny oppfriskningsdose til personer over 75 år

I ukene framover er det mulig at innleggelsestallene vil bli like høye som i vinter, skriver FHI i en risikovurdering. Med oppstart 1. juli anbefales personer over 75 år å ta ny oppfriskningsdose med koronavaksine.

Publisert

I rapporten skriver FHI at de nå ser en ny økning av epidemien drevet av svekket befolkningsimmunitet og framvekst av BA.5-undervarianten av omikron etter at vinterbølgen var over i mai.

– Vi er usikre på hvor stor denne økningen blir. Befolkningens immunitet og atferd samt sesongeffekter som varme og sol vil være med på å påvirke situasjonen fremover, sier smitteverndirektør Trygve Ottersen i FHI i en pressemelding.

Øker og øker

Ifølge FHI er det sannsynlig at det blir noen uker der innleggelser blant eldre vil øke. Når samfunnet vender tilbake til normal aktivitet i september, kan det komme en ny økning, advarer FHI.

FHI antar at antallet nye sykehusinnleggelser for covid-19 trolig vil øke noen få uker til. Det er mulig at de ukentlige innleggelsestallene blir like høye som i vinter før nedgangen kommer, skriver de i rapporten.

Antallet sykehusinnleggelser per uke for covid-19 har økt fra 78 i uke 20 til 263 i uke 25. Det ligger nå 200 pasienter på sykehus i Norge med covid-19 som hovedårsak

Fjerde dose

Omikron-undervarianten BA.5 er nå dominerende, og den har større spredningsevne enn andre varianter fordi den har større evne til å omgå immuniteten fra tidligere vaksinasjon og infeksjon.

I befolkningen er det mellom 40 og 70 prosent som har hatt covid-19 minst én gang, men andelen er lavest blant de eldre.

Med oppstart fra 1. juli anbefales nå alle over 75 år å ta en ny oppfriskningsdose med koronavaksine. Sykehjemsbeboere og personer over 80 prioriteres.

– Det er lenge siden de eldste fikk forrige oppfriskningsdose. Derfor er det behov for å vaksinere de mest sårbare innbyggerne våre, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i en pressemelding.

I pressemeldingen fra regjeringen står det at sykehjemsbeboere og personer over 80 år bør prioriteres først i vaksinekøen. Men kommunene gis rom til å finne løsninger lokalt for å gi flest mulig i målgruppen et tilbud.

Kommunene må også planlegge for å kunne tilby ny oppfriskningsdose til personer fra 65 år fra 1. september. Dette gjelder også for personer med underliggende sykdommer.

Regjeringen understreker at pandemien er uforutsigbar, og at kommunene må fortsatt være forberedt på at det kan komme endringer når det gjelder oppstart av vaksinasjon av disse gruppene og andre grupper.

Staten dekker kostnader til gjennomføring av vaksinasjonsprogrammet.

Powered by Labrador CMS