MUTERT: Danmarks statsminister Mette Fredriksen skriver på Facebook at de vil avlive all mink i landet, på grunn av koronavirus som har mutert. Foto:

MUTERT: Danmarks statsminister Mette Fredriksen skriver på Facebook at de vil avlive all mink i landet, på grunn av koronavirus som har mutert.

Foto:

Danmark skal avlive all oppdrettsmink på grunn av koronavirus

Danmarks statsminister Mette Fredriksen meldte onsdag at Danmark vil måtte avlive all oppdrettsmink i landet, for å bane veien for en vaksine.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Saken er omtalt av NTB, New York Times og Politiken.

Bakgrunnen for avgjørelsen om at all oppdrettsmink vil måtte avlives i Danmark, er at Statens Serum Institut advarer mot at en mutert form for koronavirus hopper mellom mink og mennesker.

«Cluster 5»
Ifølge New York Times har Danmark over 1000 farmer, med 15 millioner oppdrettsmink.

Dansk Radio skriver at mutasjonen heter cluster 5. Det er registrert smitte til 12 dansker, foreløpig.

Statens Serum Institut i Danmark meldte allerede i juni om covid-19-infisert mink.

Dersom mutasjonen får lov til å fortsette å spre seg, er Statens Serum Institut redde for at en mutert form av koronavirus skal legge kjepper i hjulene for en vaksine.

– Mutert i mink
– Vår mulighet til å komme på den andre siden av korona, er vaksinen som man arbeider med i hele verden for å utvikle, skriver Statsminister Mette Fredriksen i en Facebook-oppdatering i går.

Hun viser til at alt må settes inn for at man ikke svekker muligheten for å utvikle en virksom vaksine mot koronavirus.

– Men viruset er mutert i mink. Det muterte viruset har spredt seg til mennesker og Statens Serum Institut har funnet eksempler på virus hos mennesker, som viser nedsatt følsomhet for antistoffer. Det betyr, at det muterte viruset – via mink – kan innebære den risiko at en kommende vaksine ikke vil virke som den skal. Konklusjonen fra Statens Serum Institut er helt klar, «En fortsatt minkavl under en covid-19 epidemi innebærer en betydelig risiko for folkehelsen, herunder muligheten for å forebygge covid-19 med vaksine, skriver hun.

– Derfor er det – desværre – nødvendig å avlive alle minker i Danmark. Også avlsdyr, skriver hun.

Powered by Labrador CMS