Foto:
Foto:

Antistoffbehandling mot covid-19 tatt i bruk i Sverige

Det svenske Läkemedelsverket besluttet i februar å gi balanivimab, et monoklonalt antistofff, til risikopasienter med covid-19.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Nå har den første pasienten i Sverige fått behandlingen, etter at en region fikk levert en dose til en pasient man anså hadde behov for det, ifølge SVT, skriver Dagbladet som omtaler saken onsdag.  

Legemidlet har en såkalt beredskapslisens i Sverige, som innebærer at det kan forskrives, men at det ikke er formelt godkjent.

Lisensen gjelder for behandling av mild til moderat covid-19 hos voksne og barn over 12 år, der pasientene har høy risiko for alvorlig covid-19, for eksempel på grunn av nedsatt immunforsvar.
Bamlanivimab har imidlertid ikke vist noen positiv effekt hos svært syke koronapasienter, ifølge Läkemedelsverket.

Charlotta Bergquist ved Läkemedelsverket sier til svenske Dagens Medicin at legemiddelet skal tas i bruk svært tidlig i sykdomsforløpet hos dem som risikerer å bli veldig syke.

Neste uke starter ordinære leveranser av legemidlet i Sverige.

Antistoffet nøytraliserer sars-cov-2 gjennom å binde seg til virusets såkalte «spike protein»

Gjennomgår fem legemidler

EMA gjennomgår nå data på monoklonale antistoffer mot covid-19, ifølge Statens legemiddelverk. Dette gjelder også bamlanivimab.

Tilgjengelige data på bruk av fem monoklonale antistoffer til behandling av pasienter med covid-19. gjennomgås nå av EMAs komite for humane legemidler (CHMP): casirvimab, imdevimab, bamlanivimab, etesevimab og regdanvimab. 

Powered by Labrador CMS