UFORBEREDT: Regjeringen var uforberedt i møte med koronapandemien, mener kommuneledere i storbyer. 12. mars ble samfunnet stengt ned, men da hadde allerede Oslo og Bergen fattet egne stengetiltak allerede. 

Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret

Regjeringen får koronakritikk fra storbyene

Oslo og Bergen er blant byene som retter kritikk mot regjeringen for håndteringen av koronasituasjonen i begynnelsen av mars.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Koronakommisjonen har bedt norske kommuner om å evaluere regjeringens håndtering av koronasituasjonen gjennom de første månedene av pandemien.

– Regjeringen var uforberedt, konkluderer byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) i sin evaluering.  

Han utdyper til NRK at kommunen etterlyste handling fra nasjonale myndigheter i starten av pandemien, men sier de fikk til svar de måtte ta avgjørelsen om å stenge ned på egenhånd.

–  Senest dagen før regjeringen stengte ned samfunnet, signaliserte både statsministeren og helseministeren at de ikke ville stenge ned skolene, slik at vi måtte ta skjeen i egen hånd, sier han. 

Også daværende kommunaldirektør i Bergen, Robert Rafstad, er kritisk. Skolene i Bergen ble stengt bare noen timer før regjeringens pressekonferanse.

– Vi opplevde en manglende felles forståelse for hastverket. Vi fikk tydelige råd fra våre fagfolk om at det hastet, sier han til NRK.

Helseminister Bent Høie (H) sier det var vanskelige avveininger som måtte gjøres i mars, men sier til kanalen at han er glad for at storbyene har levert evalueringer til Koronakommisjonen.

Kommisjonen skal levere sin rapport i mars 2021.

Powered by Labrador CMS