mRNA-vaksiner gjort klare i sprøyter på vaksinestasjon i Oslo.

Foto: Vidar Sandnes

Spekulasjoner om mRNA-teknologien får Nobel-prisen i medisin

Ifølge Reuters spekulerer forskere i om vaksineteknologien som er hasteutviklet under pandemien vil motta prisen i år. – Teknikken bør vinne prisen, fordi den har reddet millioner av liv med vaksinene som er utviklet under pandemien, sier forsker Ali Mirazimi til Dagens Medisin.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Professor Ali Mirazimi ved Karolinska Institutet, mener teknologien har reddet mange menneskeliv.

Mandag annonseres Nobel-prisen i medisin.
Ifølge forskere nyhetsbyrået Reuters har vært i kontakt med, er det bare spørsmål om når koronavaksinene vinner Nobelprisen i medisin.

Nyhetsbyrået viser til at mange land fortsatt lever under strenge restriksjoner, men at rike land, som Norge i stor grad er tilbake til normalen – takket være effektive vaksiner.

Forskerne Reuters har snakket med, peker ut at Nobelprisen i medisin kan gå til ungarskfødte Katalin Kariko og amerikanske Drew Weissman for arbeidet med Messenger ribonucleic acid (mRNA).

Begge vaksinene som benyttes i Norge, mrna1237 (Spikevax) og BNT162b2 (Comirnaty) er av typen mRNA-vaksiner.

– Teknikken vil motta prisen før eller siden. Spørsmålet er når, sier Ali Mirazimi, professor ved Avdeling for laboratoriemedisin ved Karolinska Institutet til Reuters.

Dagens Medisin har vært i kontakt med Mirazimi ved Karolinska:

– Dette er først og fremst en teknikk som gjør at man kan behandle pasienter på en ny måte. mRNA-teknologien kan brukes for å behandle kreft også. Men teknikken bør vinne prisen, fordi den har reddet millioner av liv med vaksinene som er utviklet under pandemien, sier han.

Powered by Labrador CMS