KREVER NYERE IPHONE: For å få lastet ned Smittestopp, må du ha Iphone 6 eller nyere. Verken Folkehelseinstituttet eller Netcompany, selskapet som har utviklet app-en, vet når også personer med en eldre Iphone-modell kan ta appen i bruk.  Foto: FHI

KREVER NYERE IPHONE: For å få lastet ned Smittestopp, må du ha Iphone 6 eller nyere. Verken Folkehelseinstituttet eller Netcompany, selskapet som har utviklet app-en, vet når også personer med en eldre Iphone-modell kan ta appen i bruk. 

Foto: FHI

Smittestopp kan ikke brukes av personer med «gamle» telefoner

I skrivende stund har 231.200 nordmenn lastet ned Smittestopp. Men for en del av den norske befolkningen er ikke app-en tilgjengelig. Årsak? De har for gammel telefon.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Smittestopp, som er norske myndigheters applikasjon for digital smittesporing, bygger på Apple og Googles Exposure Notification Service.

Dette er en tjeneste som smarttelefoner fra begge produsenter har innebygget, men som kun fungerer dersom myndighetene i et land utvikler en app som «snakker» med systemet.

Dette har norske myndigheter nå gjort, og 21. desember ble den nye versjonen av Smittestopp lansert.

Men, for å kunne ta i bruk appen på Apple-telefoner, må telefonen er oppdatert til iOS 13.5, noe som ekskluderer brukere som har Iphone 5 eller eldre. Dette kan typisk gjelde litt eldre mennesker og personer i lavinntektsfamilier, men også folk som velger å beholde sine «eldre» telefoner fordi de fortsatt fungerer eller av årsaker som ikke handler om økonomi, men om å ta grønne valg. 

Iphone 5 ble lansert i 2012, mens oppfølgeren 5s kom året etter. 

Vi er avhengig av oppdatering av en annen sentral byggekloss i Smittestopp før eldre telefoner kan ta appen i bruk. Geir Arne Olsen, administrerende direktør i Netcompany Norge

Skal se på det på nyåret
Gun Peggy Knudsen, som er assisterende direktør og fungerende områdedirektør for Smittevern, miljø og helse ved Folkehelseinstituttet (FHI) sier til Dagens Medisin at hun gjerne skulle gjerne hatt en løsning som var mulig å tilby til alle versjoner:

– Men her er det begrensninger i Google- og Apple-rammeverket, og den teknologien de har lagt til grunn. Apple kom med en oppdatering av iOS 12.5 i desember slik at denne versjonen støtter rammeverket. Vi har ennå ikke laget noen plan for når dette bli klart for Smittestopp, men skal se på det på nyåret, sier hun videre.

Knudsen kan dermed ikke si noe om når Smittestopp vil bli tilgjengelig for alle med en smarttelefon, ikke bare for dem med nyere modeller.

– Smittestopp vil ha samme begrensninger som alle andre internasjonale apper som er bygget på Google- og Apple rammeverket, og dersom vi skal kunne tilgjengeliggjøre Smittestopp på flere typer telefoner, eller eldre versjoner av operativsystemer, så er vi avhengige av at Google- og Apple gjør tilpasninger sentralt, vedgår hun.

Mangler oppdatering av «sentral byggekloss»
For et par uker siden lanserte altså Apple støtte for Exposure Notification Service for noen eldre smarttelefonmodeller. Men det betyr ikke at Smittestopp uten videre kan lastes ned fra disse.

Geir Arne Olsen, administrerende direktør i Netcompany Norge, som er selskapet som har utviklet app-en, sier de jobber kontinuerlig, sammen med FHI, med prioriteringene for videreutvikling av Smittestopp.

– På denne listen ligger blant annet støtte for eldre Iphone-telefoner og tilknytning til EUs knutepunkt for smittemeldinger. Selv om Apple har lansert støtte for noen eldre modeller, er vi også avhengig av oppdatering av en annen sentral byggekloss i Smittestopp før eldre telefoner kan ta appen i bruk. Vi har i skrivende stund ikke klart når disse avhengighetene er klare, sier han.

Nå det gjelder Android-telefoner, støtter Smittestopp så langt tilbake som Google har støtte, det vil si versjon 6. Google har ikke annonsert planer for å støtte eldre Android enn dette.

  • Per 28. desember 2020 har Smittestopp 231.200 nedlastinger og 125 er meldt smittet gjennom app-en. 
Powered by Labrador CMS