ADVARER: Det blir ikke nye nasjonale tiltak nå, men statsminister Erna Solberg advarer om at de vil komme, dersom ikke smitten går ned.  Foto: Per Corneliussen

ADVARER: Det blir ikke nye nasjonale tiltak nå, men statsminister Erna Solberg advarer om at de vil komme, dersom ikke smitten går ned. 

Foto: Per Corneliussen

Dette er endringene i vaksinestrategien

Ny fordelingsnøkkel, lengre intervall mellom vaksinedoser og AstraZeneca-vaksine også til dem over 65 år. Det er endringene i den norske valsinestrategien.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Statsminister Erna Solberg orienterte Stortinget om smittesituasjonen tirsdag formiddag. Der ble det varslet flere endringer i vaksinestrategien. 

Vaksinene har til nå blitt fordelt etter antall over 65 år i kommunene. Nå endres fordelingsnøkkelen og vil fremover basere seg på innbyggene over 18 år.

Mer til byene
Det betyr at de fleste større bykommunene vil få en større andel av vaksinene, mens særlig mindre kommuner med en større andel eldre vil få en noe lavere andel.

«En del kommuner, inkludert de fleste større bykommuner, vil få en større andel, mens andre og særlig mindre kommuner vil få en mindre andel. For Oslo vil dette som anført gjøre at de i stedet får 9,2 prosent av de nasjonale dosene, vil få 13,2 prosent av dosene»,  skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i sitt faglige grunnlag til regjeringen.

Endringen i fordelingsnøkkelen vil for Oslo innebære 43,1 prosent flere vaksiner enn før, skriver VG.

Forlenger intervallet
Videre har regjeringen vedtatt at intervallet mellom vaksinedose én og to av Pfizer-BioNtech og Moderna-vaksinene kan forlenges fra tre til seks uker, skriver de i en pressemelding.

– Folkehelseinstituttet skal om kort tid komme med endelig konklusjon om dette, sa statsminister Erna Solberg i sin orientering til Stortinget. 

– Dersom FHI beslutter å anbefale å øke intervallet til seks uker, vil flere bli vaksinert med første dose raskere, sa hun videre.

AstraZeneca også til de over 65
FHI anbefaler at også eldre over 65 får AstraZeneca-vaksinen.

«Nye resultater fra oppfølgingsstudier etter oppstart av vaksinasjon i England og Skottland viser at AstraZeneca-vaksinen og BioNTech/Pfizer-vaksinen gir tilsvarende god beskyttelse mot symptomatisk covid-19 og covid-19 assosiert sykehusinnleggelse blant personer over 65 år», skriver FHI.

FHI har en egen pressekonferanse 14.30 tirsdag.

Det blir ikke nye nasjonale tiltak nå, men statsminister Erna Solberg advarer om at de vil komme, dersom ikke smitten går ned. 

Powered by Labrador CMS