SAMARBEID: Sammen skal organisasjonene identifisere land, partnere og prosjekter som er best egnet for å skape kommersielt levedyktige knutepunkter for vaksineproduksjon for å øke tilgangen på vaksiner i områder som ikke har tilgang. Illustrasjonsbilde: Getty Images

Foto:

IFC og CEPI inngår vaksine-samarbeid

International Finance Corporation (IFC) og Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) har inngått et samarbeid for å finne muligheter for kommersielt levedyktig vaksineproduksjon i lav- og mellominnteksland.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

CEPI skriver i en pressemelding at arbeidet starter i Afrika. Sammen skal organisasjonene identifisere land, partnere og prosjekter som er best egnet for å skape kommersielt levedyktige knutepunkter for vaksineproduksjon for å øke tilgangen på vaksiner i områder som ikke har tilgang.

Det afrikanske kontinentet, hvor det bor over 1,2 milliarder mennesker, importerer 99 prosent av vaksiner som settes- og bruker 25 prosent av det globale vaksinetilbudet.

– Presserende behov

CEPI skal hjelpe IFC med evaluering av faglige aspekter ved mulige prosjekter og kapasitetskrav fra potensielle investorer og teknologioverføringspartnere. CEPI vil bistå med evaluere teknologimuligheter hos produsenter, vaksineporteføljer, allsidighet hos leverandører i produksjon av forskjellige typer vaksiner, og identifisere avgjørende suksessfaktorer som kreves for bærekraftig lokal vaksineproduksjon.

– Det er et presserende behov for å støtte lav- og mellominntektsland i å styrke sin motstandskraften i befolkningen og gi økt kapasitet til å håndtere nye smittsomme trusler. Styrking av vaksineproduksjonskapasitet i disse landene er avgjørende for å forbedre rettferdig tilgang til vaksiner, og også en kritisk del av beredskapen mot epidemier og pandemier for oss alle og vår kollektive sikkerhet, uttaler Richard Hatchett, administrerende direktør i CEPI.

– CEPIs samarbeid med IFC tar sikte på å bygge vaksineproduksjonskapasitet i regioner med lavere inntekt og være en langsiktig hjelp for å muliggjøre rask respons på utbrudd og å øke vaksinetilgangen for sårbare befolkninger, og slik beskytte liv og helse.

– Pandemien har vist ulikheter

Samarbeidet har som mål å finne muligheter for IFC til å investere i utvikling av vaksineproduseringsprosjekter i samarbeid med lokale og internasjonale vaksineprodusenter, og å mobilisere finansiering og annen støtte til prosjektene.

– Den pågående covid-19-pandemien har vist hvordan ulikheter rundt tilgang til vaksiner forhindrer en global gjenoppretting. Å oppmuntre til nye, levedyktige steder og markeder for vaksineproduksjon er avgjørende for å løse dette problemet, uttalte Tomasz Telma, IFCs senior direktør for produksjon, landbruk og tjenester.

Nylig inngikk CEPI et samarbeid med Den afrikanske union, gjennom Afrika Centers for Disease Control and Prevention, for å forbedre vaksineforskning, samt -utvikling og produksjon i Afrika.

Powered by Labrador CMS