Sveinung Stenslands blogg

Et sprøtt folk?

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Norske kvinner har den høyeste forekomsten av benskjørhet i hele verden. Hvor i landet du bor kan derimot ikke avgjøre hvilken oppfølging du får dersom du opplever et brudd. Mennesker over 50 år som nylig har hatt et brudd må derfor bli sjekket for benskjørhet i hele landet, slik at nye brudd kan forebygges.

Antall eldre mennesker i Norge øker. Dette er hovedgrunnen til at forekomsten av lårhalsbrudd er stigende. I dag brekker nesten 10 000 mennesker i Norge lårhalsen årlig. De aller fleste av disse er eldre kvinner. Faktisk er gjennomsnittsalderen for lårhalsbrudd hele 83 år. Samtidig vet vi at risikoen for et nytt brudd dobles når man passerer 50. Hvorvidt man opplever et brudd nummer to kan derimot i stor grad forhindres, og her har vi en jobb å gjøre.

Ved ti norske sykehus er man allerede i gang. Der følges alle personer over 50 år som havner på sykehus som følge av et benbrudd systematisk opp. Bentettheten måles og risikoen for nye brudd vurderes. Selve oppfølgingen gjøres av sykepleiere under spesialistveiledning, og pasientene som får påvist benskjørhet starter med medisiner på sykehuset før de overføres til fastlegen. Dette er en smart måte å jobbe på.

For medikamentell behandling har veldokumentert effekt på forebygging av brudd ved benskjørhet, og bivirkningene er få. Å øke den forebyggende innsatsen er derfor fornuftig. Etter et hoftebrudd vil faktisk opptil 1 av 4 som tidligere var helt selvhjulpne bli pleiepasienter, og dødeligheten etter ett år er på ca. 25 %. Det sier seg derfor selv at gevinstene ved forebygging av nye brudd er store.

For å forhindre store tap for den enkelte, samtidig som man ivaretar velferdsstatens bærekraft, er det derfor viktig at en slik systematisk oppfølging tilbys ved norske sykehus. Faggruppen for Osteoporose og Benhelse i Norsk Ortopedisk Forening peker på noe opplagt. Det er billigere å forebygge enn å reparere, også skjelettet. Jeg vil arbeide for at flest mulig sykehus lærer av de beste, modellen de har utviklet bør overføres til flest mulig.

Det er mulig vi er et sprøtt folkeslag, men da er det bra vi kan lære av solide fagfolk. Benskjørhet gir stort helsetap og risiko for tidligere død, enkle grep kan gi oss bedre forebygging, det er god samfunnsøkonomi.

Powered by Labrador CMS