Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Blogger


Nicolai Skarsgårds blogg Publisert 2018-01-04

Nye legekonsepter overalt

Det popper stadig opp nye «legekonsepter». Jeg teller minst ti ulike nye legetjenester som har startet opp det siste året, og er selv med i en av dem. Vi må da være helt på jordet. Eller har resten av helsevesenet sovet i timen?

Da VG skrev om oss i juli ga de oss tittelen «Utfordrer fastlegene». Det stemmer jo ikke. Vi verken kan eller vil erstatte fastlegene, som utgjør limet som holder et presset norsk helsevesen sammen.

Sist jeg var hos legen tok det en uke å få en time. Da jeg var der fikk jeg veldig gode råd, for legen min er god. Jeg skulle ønske jeg hadde spilt inn samtalen i grunn, for det hele var over på 6-7 minutter, og hadde det ikke vært for min egen medisinske bakgrunn så hadde jeg jammen ikke fått med meg mye.

Jeg vil tro det tar minst 7-10 minutter bare å forklare en diagnose og behandlingen av den godt. I hvert fall hvis man vil skape en sterk union med pasienten rundt planen. Slik man lærer på doktorskolen, for å underbygge compliance.

Fastlegene i Norge kan ta unna pasienter like raskt som kassadamen på Rema kan ta unna helgekøen på en travel fredag ettermiddag. Fastlegene må jo nesten det, for ellers ville de bukke helt under med så lange lister og så mange oppgaver de har. Det er strålende nytt for helse-Norge AS, maskineriet går så det griner. I hvert fall hvis man måler suksess i stykkpris, som for eksempel kroner per legetime, eller pasientbesøk per fastlege. Og stykkpris må da være det eneste riktige å måle.

Skulle vi ikke ha tid til å få sett så nøye på de hevede bena til fru Hansen denne gangen, så kan vi da bare ta 7-8 minutter til i neste uke, så får vi fikset det også. Med mindre fru Hansen ble innlagt med hjertesvikt i mellomtiden så klart. Dødelig effektivt.

Jeg tar av meg hatten for fastlegene våre. Tenke seg til å treffe potensielt livsviktige valg hvert 10-15. minutt, hele arbeidsdagen lang, dag inn og dag ut. Er det rart man sliter med rekrutteringen, forresten?

Nå som hatten er av, så river jeg meg i håret. Det tar 5,3 dager i snitt i Norge å få en «time» hos legen, som faktisk oftest bare tar ti minutter.

Jeg tror det er en grunn til at det er kommet minst ti nye legekonsepter det siste året. Det er mulig det blir ti til neste år også. Og det er bra, for selv om ikke alle vil overleve, så vil det uten tvil komme pasientene til gode.

Kommentarer

 • tk 10.01.2018 16.53.37

  Jeg opplever nok innlegget mer som "satt på spissen". Fastleger sier jo selv at det er travelt og ja, det er ofte 14 dager før du får time. Jo vi opplever ofte at fastlegen sitter med nesa i PC og etter lang tid spør han hvorfor vi er der. Når vi starter snakke så svarer fastlege på telefoner (DVs avbrudd) og ev helsepersonell som kommer inn. Effektiv tid blir dermed 4-5 minutter selv om vi sitter der i 20. på oss virker legen som han har tankene et annet sted. Fastlegeordningen er selvsagt OK, men jeg savner en lege som min mor hadde. en som kjente igjen pasienten og viste med en gang hvorfor hun var der. En som virkelig var opptatt av pasienten og spurte hvordan det gikk. Jeg savner at fastlegene yter service og ringer deg om resultater, og at de ikke glemmer avtaler eller sende ting videre som haster. Jeg forventer at fastlegen tenker på meg og mitt de få minuttene vi har sammen. Opplever private som et godt supplement. Og ofte annen kunnskap (funksjonell medisin, hurraaaa!)

 • Farmasøyt 09.01.2018 15.38.06

  Om kvaliteten er så mye bedre hos disse nye legetjenestene vet jeg ikke, og selv om ett tilfelle ikke skal snakke om helheten så vil jeg dra frem et skrekkeksempel: En mann betaler i dyre dommer og kommer til apoteket med en resept fra en legetjeneste. På denne stod det kun "1 tablett daglig" - ikke noe preparat, styrke, eller mengde. Denne resepten var både stemplet og signert. Ringte såklart legen for å oppklare, og da kom det frem at vedkommende skulle ha kloramfenikol øyesalve. Når noen først går privat så forventer man bedre enn dette for pengene.

 • Stud.med 08.01.2018 01.09.54

  Burde ikke dette blogginnlegget vært merket med at Skarsgård er CEO at Hjemmelegene? Dette mtp at han har incentiver for å sverte fastlegene , som er hans konkurrenter.

 • Fredrik Næss, fastlege 06.01.2018 11.16.51

  Hvis fagligheten i bedriften din, Skarsgård, er like begredelig som din bruk av statistikk med bruk av N=1 som en sannhet, er jeg ytterligere bekymret for private virksomheter. Norges fastleger brukte i 2017 tidstakst (>20 min) i 33-34% av alle konsultasjoner. 4% er over 35 min. Hvilket medfører at hele innlegget ditt damnsynligvis kun er markedsføring av egne tjenester

 • Per Sille 05.01.2018 16.03.55

  Fikk inn en pasient som hadde snakket med Kry denne uken: Problemstilling: 4-5 dager med tette bihuler, rennende nese, hoste som var verre om natten og vondt i halsen. Temp:<38,0. Fikk beskjed fra Kry om at hun burde oppsøke fastlegen for å få tatt CRP og streptest. Jeg sa at det ikke var nødvendig med CRP eller streptest og anbefalte at hun ba om pengene tilbake fra Kry. Resultat: pasienten er skeptisk til meg fordi jeg ikke tok testene som ble anbefalt av en eller annen tilfeldig videolege.

 • Fastlege, lek. med. 05.01.2018 13.49.45

  Bare tull Skarsgård. Dere søker rask og grådig profitt på menneskers usikkerhet. Fastleger er av en bedre sort enn dere.

 • Gammel fastlege 04.01.2018 22.25.42

  Så skal vi høre det samme våset enda en gang. Konsultasjoner på 5-10 min. angis å være det vanlige hos fastlegene. Det er noen enkle problemstillinger som lar seg løse på 5-10 min. men de flaske konsultasjoner er 15-25 min. Hvis en der på bruk av tidstakst så er den i bruk i rundt 30-40% av konsultasjoner hos fastlegene. I alle de 35 årene jeg har vært allmennlege har vi hørt fra personer som ikke er allmennleger at de bare er 5-10 min. til en konsultasjon. Det kan være enkelte som driver med helt korte konsultasjoner men det er ikke virkeligheten i gjennomsnittspraksis. Fastleger er flest samvittighetsfulle og ordentlige.

 • Doktern 04.01.2018 20.33.43

  Ukomplisert streptokokktonsilitt tar 3-4 min hvis kriteriene er oppfylt eller hvis en kan utelukke uten streptest. Ca 60% trenger streptest og det tar 10-15 sek å bestille den prøven. Henter in pasienten igjen når prøven er klar. Slike enkle problemstillinger skal vi ikke bruke stort med tid på.

 • lege 04.01.2018 15.33.07

  Fastlegeordningen er helt ræva, men det er også sykehussystemet. Ikke tid, springer visitter, springer gjennom konsultasjoner, leger som prater på innpust og utpust, ikke har tid til å lytte- og langt mindre tenke. Det går på liv og helse løs med offentlig løsninger. Er selv lege i offentlig sykehus, og unngår å være pasient i offentlig helsevesenet så sant det er mulig. Ingen kan gjøre en god jobb på 10 minutter. 10 min holder kanskje til en frisk pasient, som er særdeles oppegående og intelligent med litt medisinsk kunnskap fra før - og med ukomplisert streptokokktonsilitt. Falitterklæring.

Nicolai Skarsgård

Nicolai Skarsgård er lege og daglig leder i Hjemmelegene, som tilbyr hjemmebesøk av lege ved hjelp av ny teknologi. Som lege og tidligere prosjektleder i BCG har han erfaring fra ulike deler av helsevesenet i Norden, UK, USA og India – fra klinikken, men også fra næringslivet.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!