Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Blogger


Nard Schreurs blogg Publisert 2016-05-03

Skal Google få våre helsedata?

Skal vi overlate våre helsedata til amerikanske gigabedrifter? Ja – av samme grunn som vi ikke går tilbake til årelating.

Dette er en overskrift fra en norsk dataavis denne uka: “Google får direkte adgang til britiske helsedata”. I artikkelen kan vi lese at en hemmelig avtale er avslørt. Avtalen medfører at den amerikanske datagiganten Google får direkte tilgang til helsedata fra et britisk sykehus.

Ifølge Digi regulerer avtalen adgang til helsedata fra anslagsvis 1,6 millioner pasienter som årlig blir behandlet ved tre London-baserte sykehus, nærmere bestemt Barnet, Chase Farm og Royal Free.

Google vil bruke dataene i DeepMind, et foretak som har spesialisert seg på kunstig intelligens, som Google kjøpte opp for snart halvannet år siden. Selskapet ønsker å utvikle en tjeneste som ligner på IBMs Watson, og som kan bistå med analyser og diagnoser.

Ifølge New Scientist omfatter dette helseopplysninger om blant annet om hvem som er HIV-positive, har tatt overdoser eller abort. Avtalen er heller ikke begrenset til ferske data, men favner også om historiske helseopplysninger fra de fem siste årene.

Dette virker fjernt fra den norske debatten om personvern. Dette virker også et par lysår unna det norske helsesystemet, hvor pasienter fortsatt må ta med seg papirjournaler for å sikre at  ulike helseinstitusjoner har tilgang på samme informasjon, eller der journaler fortsatt sendes med taxi eller fax.

Skal vi være skremt av denne utviklingen? Nei, mener jeg. Heller tvert i mot. Vi bør stå jublende langs veien og heie på Google, IBM og andre aktører som ønsker å bruke ny teknologi til å avsløre gåtene som ligger skjult i våre kropper.

All forståelse om vår helse er basert på kunnskap. Vi finner stadig nye metoder for å øke kunnskapsnivået. En gang brukte vi årelating fordi vi ikke visste bedre. Vi har heldigvis kommet frem til en mye større forståelse for alt som skjer i kroppen. Derfor har mange sykdommer forsvunnet.

Nå går vi inn i en ny tidsalder der datasystemer vil gi oss svar på det mest utrolige. Dataanalyse, presisjonsmedisin, personifisert behandling, genetikk, the quantified self (målbare kropper), analyse av legemidler, bildediagnose; vi går inn i en vanvittig spennende tid – som vil gi de fleste av oss mange ekstra år å leve.

Dette har selvsagt en pris. Google gjør dette neppe uten å jobbe med en forretningsmodell som på sikt kan tjene penger. Dette er en tankemåte vi ikke liker i Norge. Helse skal styres av myndighetene.

En slik holdning er helt OK. Imidlertid kommer selve innovasjonstyrken fra næringslivet: Fra selskaper som Google, Apple, Amazon og så videre. Skal vi ha et  “norsk stempel” på helseteknologi, må vi åpne opp dataene slik at norske selskaper kan drive innovasjon som er konkurransedyktig med Google.

Fordi selve utviklingen kan vi ikke stoppe. Og vi bør heller ikke stoppe den. Gi oss mer kunnskap for å holde oss friske. Slå sammen helse og matematikk. Gi våre (anonymiserte) data til alle som kan bruke dem – slik at det kan skapes fornuft av dataene.

Kommentarer

 • skeptisk 11.05.2016 09.52.28

  Vi er nok ikke så langt unna i Norge heller - ta en titt på hva nye kommunalt pasientregister (KPR) skal samle inn av data - diagnoser, familerelasjoner, inntekt, etc etc...

Nard Schreurs

Nard Schreurs er daglig leder i EHiN, Norges ledende konferanse for digitalisering av helse. Han har tidligere vært journalist/redaktør for "It-helse" (Computerworld, Dagens Medisin) og direktør for ehelse og smart tech i IKT-Norge.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!