Karita Bekkemellems blogg

Du og jeg er tjent med en sterk norsk helsenæring

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Karita Bekkemellem

Karita Bekkemellem er leder av Legemiddelindustrien (LMI). Hun representerte Arbeiderpartiet fem perioder på Stortinget, og var statsråd i to regjeringer (2000-01 og 2005-07). Bekkemellem har vært leder av Aps kvinnebevegelse.

Neste år legger regjeringen frem en stortingsmelding om helsenæringen, og i dag overleverer vi LMIs innspill til Nærings- og fiskeridepartementet. Fra industriens side har vi store ambisjoner på vegne av norsk helsenæring, og vi har derfor høye forventninger til den kommende meldingen.

I en tid der inntekter fra flere store næringer i Norge vil avta, kan helsenæringen vokse til å bli en av våre største og viktigste næringer, med utgangspunkt i et voksende globalt marked. Samtidig kan den bli et viktig svar på helse- og omsorgsutfordringene vi står overfor de neste tiårene. Helseindustrien står allerede for en verdiskaping på 18 milliarder kroner og eksportinntekter for 21,6 milliarder kroner. Økt verdiskaping vil ikke komme av seg selv. Et særtrekk for helseindustrien er at den er svært avhengig av offentlig sektor. Staten er en sentral aktør i hele helseindustriens verdikjede: fra forskning og utvikling, som gjøres i samarbeid med helsepersonell, til markedet som i hovedsak er offentlig sektor. Derfor er det viktig at meldingen legger en klar strategi for offentlig-privat samarbeid, og kommer med løsninger på flaksehalsene som finnes i dag.

En strategi for helsenæringen må ikke hovedsakelig fokuserer på økte bevilgninger, men på endringer i kultur, insentiver, tiltak som stimulerer økte private investeringer og offentlige anskaffelser. Myndighetene må fastslå at kommersialisering, næringsutvikling og utvikling av ny innovasjon er et selvstendig mål for helsetjenesten og akademia. Og vi må få disse målene inn i insentivsystemer og oppdragsdokumenter for både akademia, helsetjenesten og kommunene.

En sterk helseindustri vil først og fremst bidra til bedre helseløsninger for norske pasienter, men også flere arbeidsplasser, skatteinntekter og eksport av varer og tjenester. For å få til dette må vi sørge for at flere av de mange oppstartsselskapene vi har i landet vårt lykkes. Norge står ovenfor et viktig veivalg: vi kan enten være en forbruker av helsetjenester eller vi kan se på helse som et strategisk investeringsområde. Vi har muligheten til å bygge en sterk innovasjonsbasert helseindustri i Norge - som kan konkurrere globalt - men det vil kreve at vi aktivt griper denne muligheten og satser målrettet.

I vårt innspill kommer vi med syv hovedforslag som presenterer tiltak og løsninger som er målrettet mot de ulike delene av verdikjeden til helsenæringen:

• Økt kultur for offentlig-privat samhandling
• Tiltrekke mer privat FoU til Norge
• Flere kliniske studier til Norge
• Industrialisering og produksjon 
• Digitalisering, helsedata og analysekapasitet
• Et attraktivt hjemmemarked
• Kapitaltilgang

Les hele innspillet fra LMI

For å lykkes er vi avhengige av en bevisst og helhetlig strategi for hele verdikjeden, der offentlige virkemidler og private investeringer spiller sammen. Legemiddelindustrien er klare til å bidra – med en global næringskjede, kompetanse og privat kapital i både forskningsprosjekter og investering i oppstartsselskaper. Legemiddelindustrien investerte 3,6 milliarder euro (tilsvarende i underkant av 340 milliarder kroner) i forskning og utvikling i Europa i 2015. Hvis Norge hadde klart å tiltrekke 2 prosent av denne forskningsinvesteringen ville det utgjort nesten 7 milliarder kroner, hvilket tilsvarer den offentlige forskning- og utviklingsinvesteringen på medisin og helse.

Skal Norge lykkes med å hente ut verdiskapingspotensialet i helsenæringen, må vi tiltrekke oss kompetansen, ressursene og det globale næringsnettet som den internasjonale legemiddelindustrien representerer. Et samspill mellom oppstartsmiljøet og de store globale aktørene er nødvendig for å lykkes. Det må komme flere produkter og selskaper ut av forskningsinvesteringene i akademia, og gründerpolitikken og tilrettelegging av risikokapital må bidra til at oppstartsselskapene får gode vekstvilkår.

Det er all grunn til å satse på denne næringen for Norge. Vi vet at omsorgsbehovet i offentlig sektor vil øke, og det vil ikke være bærekraftig å øke sysselsettingen i takt med omsorgsbehovet. Derfor må vi sørge for effektivisering og høy grad av innovasjon for å kunne tilby et like godt, eller bedre, behandlingstilbud til norske pasienter enn vi har i dag. Det kan vi klare! Hvis helseindustrien bidrar til å øke produktiviteten i behandlingsleddet med ti prosent, vil det enten frigjøre 21 000 ansatte eller øke verdiskapingen med 15 milliarder kroner (Menon 2017). Det sier noe om potensialet som ligger i denne industrien, og hvorfor det er så viktig at politikerne våre benytter anledningen stortingsmeldingen gir til å sikre at potensialet utnyttes.

Powered by Labrador CMS