Frode Jahrens blogg

LHL skal ha politisk gjennomslag

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Frode Jahren

Frode Jahren er generalsekretær i LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Han har tidligere vært generalsekretær i Norsk Ergoterapeutforbund og kommunikasjonssjef ved Akershus universitetssykehus.

En statsråd har gått og en ny har kommet. LHL har hatt et godt samarbeid med Jonas Gahr Støre, og vi har store forventninger til Bent Høie. For LHL er det politikken som er avgjørende, og LHLs rolle er å være en tøff, men konstruktiv interesseorganisasjon for hjerte- og lungesyke.
I 70 år har LHL vært en organisasjon med uredde tillitsvalgte som har arbeidet for politisk gjennomslag. Det startet 14. oktober 1943: Da møttes Ragnar Strøm og fire andre i Lilleborg Menighetshus i Oslo for å starte en landsomfattende organisasjon av og for tuberkuløse.  På den tiden var tuberkulose en svært skambelagt sykdom.
De fem grunnleggerne var selv tuberkuløse, og det vitner om stort mot og engasjement at de torde å stå fram som tuberkuløse og i tillegg føre kamp for rettighetene sine.
Den politiske virksomheten har hele tiden vært en grunnstein i organisasjonen. Det har vært en politisk kamp for å oppnå rettigheter. Det startet med arbeidet for rett til trygd og arbeid, etter hvert ble kampen for lovfestede pasientrettigheter hovedsaken.
Et viktig mål ble nådd da Stortinget i 1999 vedtok lov om pasientrettigheter. Nå utfordrer LHL politikerne igjen. Vi krever at både statsråder og stortingsrepresentanter tar livsstilsutfordringer mer på alvor, og da særlig lungesykdommen kols.
Når Høyre nå har overtatt Helse- og omsorgsdepartementet, forventer vi partiet og de borgerlige partiene følger opp det de har vært opptatt av i opposisjon, både hva angår kols, rehabilitering og folkehelse for øvrig.
Nå vil LHL ikke bare stille krav, men vi vil gå i dialog med den nye helse- og omsorgsministeren og den nye helse- og omsorgskomiteen i Stortinget om følgende:
• Storsatsning på rehabilitering
• Bekjempelse av kols
• Et helsevesen for alle
• Folkehelse
• Bekjempelse av tuberkulose
• Rammebetingelser for private-ideelle leverandører av helsetjenester


De politikerne som innfrir på disse områdene, tar landets hjerte- og lungesyke på alvor.

Powered by Labrador CMS