Eli Gunhild Bys blogg

Sykepleierne hørt på flere viktige områder

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Eli Gunhild By

Eli Gunhild By er leder i Norsk Sykepleierforbund. Hun er sykepleier og har hatt flere ulike stillinger ved Radiumhospitalet. By har 10 års fartstid som tillitsvalgt i ulike verv, og er nå den siste av en lang rekke forbundsledere som siden 1912 har arbeidet for sykepleiefaget og sykepleiernes interesser.

I slutten av november la regjeringen frem den lenge varslete helse- og sykehusplanen. For første gang siden etableringen av helseforetakene, gis Stortinget og samfunnet for øvrig, muligheten til en samlet gjennomgang og diskusjon rundt utviklingen av denne store og viktige sektoren. Flere av Norsk Sykepleierforbunds mange innspill til planen er tatt med.

Norge har som nasjon over flere tiår investert i lokalsykehus og fagmiljøer, og dagens lokalsykehusstruktur er et resultat av langsiktige investeringer i personell, bygg og utstyr. Disse verdiene bør forvaltes videre på en god og fremtidsrettet måte.

I våre innspill til helse- og sykehusplanen har vi lagt vekt på at kravet til faglig forsvarlighet, nødvendig beredskap og trygghet for befolkningen må veie tyngst når sykehusstrukturen legges og funksjoner mellom sykehus fordeles. Norsk Sykepleierforbund mener at det må sikres en helhetlig akuttmedisinsk kjede og tilgang til fødetilbud, der det er sammenheng i tilbud og kompetanse på tvers av sykehus, og de kommunale helse- og omsorgstjenestene. En fremtidsrettet sykehusstruktur må være fleksibel og legge til rette for et nødvendig antall lokalsykehus.

Sykepleietjenesten står selvfølgelig sentralt i våre innspill. Sykepleiere utgjør en betydelig ressurs i alle norske sykehus og er avgjørende for kapasitet og kvalitet i tilbudet. Denne kompetansen vil være bærebjelken i utviklingen av fremtidens sykehus. Vi vet at rekruttering kan bli en utfordring i fremtiden, og har derfor gitt tilbakemelding om viktigheten av å opprettholde og videreutvikle fagmiljø som sørger for god rekruttering. Det må sikres rekruttering av både sykepleiere, jordmødre og spesialsykepleiere for å ivareta et godt tilbud ved det enkelte sykehus. Stortingsmeldingen om planen varsler også en gjennomgang av videreutdanningene for sykepleiere for å sikre at innholdet er i samsvar med sykehusenes behov, og at det skal ses på muligheter for offentlig spesialistgodkjenning for enkelte mastergradsutdanninger i sykepleie. Dette er i samsvar med Sykepleierforbundets politikk og derfor godt nytt.

I den videre oppfølgingen av helse- og sykehusplanen ønsker jeg økt oppmerksomhet om ledelse, faglig innhold og kvalitet i sykehusene. Planen slår fast at sykepleiere er den tallmessig største personellgruppen i sykehusene, og at vår kompetanse er svært viktig for kvaliteten på tjenestene. Det må legges til rette for at denne ressursen brukes til beste for pasientene. Sykepleietjenesten i sykehusene er i dag for dårlig koordinert og organisert, og mangler innflytelse. Tjenesten mangler også dokumentasjonssystemer som legger til rette for et kvalitetsforbedringsarbeid, forskning og utvikling.

Det er viktig å huske at det ikke er Stortinget som skal bestemme hvor mange sykehus vi skal ha i Norge, hvor de skal ligge og hvilke funksjoner de skal ha. Dette er også meldingen tydelig på. Stortinget skal trekke opp de overordnede rammene for utviklingen av sykehusstrukturen, som så skal legges til grunn for planarbeidet lokalt. For Sykepleierforbundet er det viktig å være involvert i disse prosessene både nasjonalt og lokalt. Som forbundsleder er jeg opptatt av å sikre at vår politikk er mest mulig omforent i organisasjonen, og balansere viktige hensyn på en god måte. Meldingen behandles nå i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Powered by Labrador CMS