Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Blogger


Eivind Valestrands blogg Publisert 2017-04-02

Tobakk må bort fra butikkhyllene

Når én av fem nordmenn røyker daglig i 2017 kan ikke myndighetene stryke tobakksnæringen med hårene. Tiden er moden for å flytte tobakk ut av butikkene og inn på polet. 

Tidlig på 2000-tallet lo vi av røykeloven. For mange var det noe påtrengende uliberalistisk ved at staten skulle blande seg opp i våre uvaner. Nå ler vi av dem som lo da.  

For vi mennesker gjør ikke alltid kloke valg. Selv om vi vet bedre, handler vi ikke nødvendigvis deretter.

Som mennesker trenger vi veiledning for å kunne ta sunne valg. De usunne valgene er derimot ofte for tilgjengelig.

Vi vet alle hvilke katastrofale følger røyking kan gi. Halvparten av dem som røyker gjennom livet dør. De fleste i sin mest produktive alder. I gjennomsnitt taper en røyker elleve leveår. 

Konklusjonen er like enkel som den er kjent: Røyking er livsfarlig.

Vi får også mer og mer kunnskap om skadevirkninger av snus. Selv om det kanskje er mindre skadelig enn røyk, er det fremdeles et potensielt livsfarlig alternativ. Forskning fra NTNU viser at snus kan øke risikoen for hjertekarsykdom like mye som røyking. Folkehelseinstituttet sin gjennomgang fra 2014 viste at snusbruk øker risikoen for infertilitet, kreft og fedme.

Det finnes ingen trygg bruk av tobakk. 

Vi som står på trappene inn i fremtidens helsevesen skal møte konsekvensene av valgene dagens unge tar. Livsstilssykdommer er blitt en moderne epidemi. En epidemi vi kan gjøre noe med.

I helsekøene bør det heller være andre helseutfordringer som vi ikke har like stor råderett over: multiresistente bakterier, smittsomme sykdommer, psykiske lidelser og eldrebølgen, for å nevne noe.

For å minske skadevirkningen av tobakk må vi få ned forbruket så mye som mulig. Det bør ikke være noe radikalt i det. Men for å komme videre i den kampen må radikale tiltak til.

Nå innføres standardiserte tobakkpakninger for å hindre at barn og unge begynner å røyke og snuse. Vi mener Norge skal gå enda lenger.

Vårt forslag er å flytte tobakk til Vinmonopolet. Det er enkelt, gjennomførbart, og vil kunne gi store, positive virkninger for folkehelsen.

Tobakk blir slik et mindre tilgjengelig alternativ for alle. Mindre tilgang gir mindre forbruk. Både for de unge i startgropen og for dem som er i sluttfasen kan tilgjengelighet være en avgjørende faktor for om de klarer å holde seg unna tobakk.

Samtidig er ikke dette et totalforbud. Det tror vi er feil vei å gå. Folk skal få røyke og snuse om de ønsker det. Men vi mener det skal være litt vanskeligere å ta det valget. Litt vanskeligere å starte, og litt enklere å slutte.

Tobakk må være noe du bevisst må oppsøke, fremfor å kjøpe med deg når du først er på butikken.

Å begrense tilgangen til tobakk er et ansvar myndighetene må ta. De eneste som taper på dette forslaget er tobakkfirmaene. Vinneren er pasientene. Det bør vi alle kunne leve fint med.

Kommentarer

 • Marit Waag 07.04.2017 20.45.51

  Fantastisk innlegg. Eg likar best at skribenten omtalar seg i pluralform "vi" og "vårt". Personleg syns eg røykarane er tøffe! Våge røyking når ein veit alt som står på spel, ikkje minst tannkjøt og potens!

 • Roger Malmedal 07.04.2017 15.51.18

  ..samme med de nøytrale pakningene... I utlandet der tobakk selges, og står åpent synlig selv for unge som ethvert produkt på bensinstasjon eller dagligvare, kan en se fordelen med nøytrale pakker.... for tobakksbrukeren har dette ingen virkning. Den ønsker tobakk uansett hvordan pakken ser ut. Norge har brukt millioner på advarsler og "skremmebilder" mot røyking.... allikevel viser forskning fra f.eks tidligere Statens Rusmiddelforskning nå underlagt FHI at dette har lite funksjon nå, Befolkningen er klar over farene, men velger allikevel røyke... å tro at en annen farge på en pakning skjult i et skap vil gi mindre bruk , blir her hjemme en utopi.

 • Roger Malmedal 07.04.2017 15.43.43

  Men... i dag er uansett tobakken gjemt i Norge, selv ingen unge kan se den utenom om "skapet" de er i åpnes. Tobakk er i dag en usynlig vare, og en opplever røykere spør, for å bli sikker på om butikken fører tobakk. Hvordan påvirkes da unge av tobakken i butikkene? Tobakk er absolutt ikke helsebringende, det er befokningen klar over.... men er ikke det å regulere bort en usynlig vare en overdrevet tanke?

 • Jon 05.04.2017 23.57.12

  Hva med is, godteri, potetgull, cola og alt annet usunt, Eivind Valestrand? Eller hvorfor ikke bare forby alt som kan være skadelig, først som sist? Pølser, gulerøtter, solarium, fisk, osv? Må vi være barnevakt til de grader?

 • Petter 04.04.2017 22.36.06

  "Halvparten av dem som røyker gjennom livet dør." Den andre halvparten som ikke røyker gjennom livet dør også dessverre.

 • Eivind Valestrand 03.04.2017 21.09.03

  Hei Gunnar, Takk for kommentar. Du har helt rett - en av fem tilsvarer antallet som røyker daglig + av og til. Det er en feil som har sneket seg med, og som jeg må bare beklage. Jeg mener samtidig at det ikke endrer på noe av budskapet i teksten.

 • Gunnar 03.04.2017 18.42.55

  Ikke for å forsvare sigarettrøyking, men Norge har 12% daglige røykere (tall for 2016 av statistisk sentralbyrå). Ikke 20% som hevdes i dette blogginnlegget. Dette er halvparten så mange daglige røykere som i 2005. Lurt å faktasjekke før du poster på norges mest populære legeavis. Det tok meg ca. 30 sekund å finne ut med google. https://www.ssb.no/helse/statistikker/royk/aar/2017-01-18

Eivind Valestrand

Eivind Valestrand er leder for Norsk medisinstudentforening (Nmf) i 2017. Til vanlig studerer han medisin og forskerlinje i Bergen. Tidligere har han hatt flere sentrale tillitsverv for medisinstudenter både lokalt og nasjonalt.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!