Blodfattige blodgivere

Langt flere kvinner må avvises som blodgivere i dag enn for 15 år tilbake. Årsaken er for lavt jerninnhold. Menn derimot har ikke lavere jernstatus.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Jernstatusen hos kvinner som vil bli blodgivere, har blitt dårligere de siste femten årene. Det samme er ikke tilfellet for mennene. Mens 14 prosent av kvinner som på midten av 1990-tallet meldte seg til blodgiving, ble avvist som givere på grunn av for lavt hemoglobinnivå, har andelen økt til 24 prosent for perioden 2005-2006.
- I første rekke gjelder dette yngre kvinner i alderen 18-30 år, som generelt er mer utsatt for jernmangel på grunn av menstruasjon og graviditet, kommenterer professor og overlege Rune Ulvik ved Laboratorium for klinisk biokjemi på Haukeland Universitetssykehus.
Kosthold
Ulvik er medforfatter av en studie med førsteforfatter Anne Røsvik. I artikkelen spekulerer forfatterne i om endringer i kostholdet kan være med på å forklare dårligere jernstatus.
- Burde ikke det slå like mye ut hos menn?
- For så vidt, men kvinner er ekstra utsatt for tap av jern gjennom menstruasjon og svangerskap. Menn trenger flere kalorier enn kvinner, noe som også bidrar til at menn har større sannsynlighet for å opprettholde høyere verdier. Vi har også spekulert i om yngre kvinner har større fokus på slanking enn menn, og at dette kan være med på å påvirke inntaket av jernholdige matvarer.
Tomme jernlagre
Det sto også dårligere til med serum ferritin - jernlagre - hos kvinner enn hos menn.
- Unge kvinner hadde en tredel av jernlagernivået sammenlignet med menn, forteller Ulvik.
Dette betyr at mange kvinner er på grensen til lavt eller tomt jernlager.
Hos menn i denne studien ligger gjennomsnittet på 80-90 ug/L, mens gjennomsnittet for kvinner var på cirka 30. Med et jernlager på mellom 50-100 ug/L er man godt rustet og langt mindre utsatt for lav blodprosent, ifølge Ulvik, men det er individuelle forskjeller på hvor stort jernlageret må være for at en skal unngå redusert produksjon av hemoglobin.
Mulig trend
Dataene er hentet fra en norsk studie blant 2000 potensielle blodgivere ved Blodbanken til Haukeland Universitetssykehus. Blodgivere som meldte seg i perioden 1993-1997, er undersøkt retrospektivt, mens den siste undersøkelsen fra 2005-2006 er prospektiv.
Nå håper Ulvik at det kan igangsettes en ny prospektiv studie om fire til fem år.
- Det vil være interessant å se om vi kan bekrefte en trend. Kanskje ser vi en tendens til et fall i jernverdier i denne aldersgruppen av kvinner, sier Ulvik.

Dagens Medisin 03/09

Powered by Labrador CMS