SNUR? Regjeringen vil se på endringer i forskriften og også vurdere på størrelsen på gebyret.

Foto: Vidar Sandnes

Kommer legene i møte - åpner for endringer i blåreseptordningen

– Vi ser at denne forskriften har urimelige utslag, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. 

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Ved nyttår trådte en forskriftendring i kraft som åpner for å bøtelegge leger som skriver ut blåresepter på feil grunnlag. Etter kraftige protester, både fra leger, brukere og politikere, varsler Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) at de vil gjøre endringer i forskriften. 

Det melder HOD i en pressemelding onsdag ettermiddag. 

«Urimelige utslag»

– Vi ser at denne forskriften har urimelige utslag, og jeg har derfor startet arbeidet med endringer i forskriften. Det er på ingen måte intensjonen at en enkelt feil skal medføre store, personlige bøter. Det er åpenbart urimelig. Vi ser derfor på muligheten for å klargjøre regelverket og hvilke reaksjoner som er rimelige, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i pressemeldingen. 

Legeforeningen har truet med å be medlemmer om ikke å skrive ut blå resepter innen fredag, hvis ikke regjeringen reverserer lovendringen.

– Det er bra at ministeren viser vilje til å løse saken, sier president Anne Karin Rime i Legeforeningen til VG.

Høylytte protester

Flere sentrale leger har vært svært kritiske til det nye regelverket hvor Helsedirektoratet kan straffe behandlere for feil forskrivingspraksis med såkalte «overtredelsesgebyr». De har fryktet det vil skremme fremtidens fastleger til å velge yrket.

Flere leger har også kontaktet Helsedirektoratet fordi de er bekymret for å bli bøtelagt for feil forskriving. Også politisk har forskriftsendringen skapt reaksjoner. 

Rødts representant i helse- og omsorgskomiteen, Seher Aydar, er en av dem som har vært kritisk.

Brukerorgansiasjoner har oggså engasjert seg i debatten. 

Forslaget til endringer vil bli sendt på høring.

Powered by Labrador CMS