Removaid-grunnlegger Marte Bratlie er gjest i denne ukens podcastepisode.  Foto:

Removaid-grunnlegger Marte Bratlie er gjest i denne ukens podcastepisode. 

Foto:

Bill Gates-penger ga Removaid en start: Håper nå å hente 40 millioner kroner

Removaid-grunder Marte Bratlie så en mangel ved hvordan P-staver fjernes. Slik ble et nytt verktøy født.

Det var mens Removaid-gründer Marte Bratlie jobbet på Sex og samfunn for å spe på stipendiatlønna, at hun oppdaget et problem.

– Jeg jobbet med prevensjon, og syns småkirurgi er gøy, forteller hun i denne ukens utgave av Helsegründerne-podcasten.

P-staver settes inn under huden, og er ifølge Bratlie enkle å sette inn.

– Produsentene har lagt inn arbeid i å få til enkel innsetting. Men fjerningen syns jeg var vanskelig. Selv om den er rett under huden, er de vanskelig å få tak i, sier hun.

Her kan du høre hele podcastepisoden:

  • Podcasten «Helsegründerne» vil komme med nye episoder hver fredag utover sensommeren.  Du kan også høre episoden på Spotify. Her kan du høre første, andre og tredje episode i serien.

– Må finnes bedre måter

Bratlie oppdaget at kollegene på Sex og samfunn også syns det var vanskelig å få ut P-staven igjen, og så at flere satte opp dobbelttimer når det var behov for fjerning av dem.

– Det fikk meg til å gruble. For det må jo finnes bedre måter å gjøre dette på. Det var der det begynte, forteller hun i podcasten.

Parallelt tok hun kontakt med sin farfars patentadvokat-kontakt. Farfaren er nemlig også oppfinner, og har funnet opp et vannrensefilter. Patentadvokaten fant ut at ingen andre har gjort noe med denne problemstillingen, og dermed var de i gang.

I 2012 ble Removaid AS stiftet. Marte Bratlie er i dag den største eieren, med en andel på 34,2 prosent, gjennom selskapet sitt Brama holding AS.

Bill Gates-penger

– Norge var med på Implant Access Program, der de framforhandlet en avtale der de senket prisen på P-staver globalt, og spesielt i den tredje verden, for å øke tilgangen til prevensjon, forteller Bratlie i podcasten.

Hun understreker at det er bra, men at det fikk henne til å tenke at når de på Sex og samfunn i Oslo strevde med å fjerne P-stavene, ville det bli et problem i resten av verden også.

– Det var en i styret i selskapet, som tilfeldigvis kjente Tore Godal, som var den daværende statsministers rådgiver på global helse, sier Bratlie.

De viste ham en video av kolleger som Sex og samfunn, som fjernet P-stav.

Via ham ble Removaid satt i kontakt med Bill and Melinda Gates Foundation, som var en del av initiativet Implant Access Program.

– Etter en lang papirmølle fikk vi støtte til utvikling av dingsen, sier hun.

Årlig settes det mellom åtte og ti millioner P-staver i kvinner i landene sør for Sahara gjennom dette programmet. Removaid ønsker at verktøyet deres skal gjøre det mulig å fjerne dem igjen, uten at man har tilgjengelig kirurgisk ekspertise.

Selskapet har også fått finansiering av Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Regionale forskningsfond.

Henter ferske penger

I mars omtalte E24 selskapet. Da var de ute i markedet for å hente penger. Målet var å hente 40 millioner kroner, hvorav 20 til 25 millioner kroner skulle komme fra nye investorer.

Nå forteller daglig leder i Removaid, Kristin Sandereid, at runden lukkes i slutten av august.

– Vi har ikke helt oversikt over hvor mye eksisterende aksjonærer går inn med, men vi regner med å hente mellom 15 og 40 millioner kroner, sier hun til Dagens Medisin.

Selskapet har ennå ikke tjent penger, men hadde i 28 millioner kroner i innskutt egenkapital i 2021. Selskapet hadde også 10,6 millioner kroner i kassabeholdning.

Podcasten Helsegründerne er laget i samarbeid med oppstartselskapet Medlytic. Programleder er Ida Susanna Fattah, daglig leder i Medlytic. Ansvarlig redaktør for innholdet er Siri Gulliksen Tømmerbakke i Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS