FLERE SKREDULYKKER: De siste dagene har det vært flere alvorlige skredulykker i Troms, som setter beredskapen under press, forteller Knut Fredriksen, fungerende klinikkoverlege ved UNN Tromsø.  Foto: Kommunikasjonssenteret ved UNN

FLERE SKREDULYKKER: De siste dagene har det vært flere alvorlige skredulykker i Troms, som setter beredskapen under press, forteller Knut Fredriksen, fungerende klinikkoverlege ved UNN Tromsø. 

Foto: Kommunikasjonssenteret ved UNN

Store beredskapsutfordringer ved UNN

Det er fullt på begge intensivavdelingene ved UNN Tromsø. I tillegg til covid-pasienter som krever mye ressurser, hadde sykehuset onsdag denne uken sju traumemottak med pasienter i skredulykker.

Fungerende klinikkoverlege ved Akuttmedisinsk klinikk i UNN, Knut Fredriksen, ser med bekymring på ei helg med økende temperaturer og mye vind i sikte.

– Det betyr at skredfaren vil øke. Spesielt i områder med helning vil det være stor fare for snøskred som utløses av skiløpere, sier Fredriksen, ifølge en nyhetsmelding.

Sju traumemottak på én dag

De siste dagene har det vært flere alvorlige skredulykker i Troms. Onsdag denne uken hadde sykehuset sju traumemottak med pasienter fra skredulykker, opplyser UNN til Dagens Medisin. 

Én person har mistet livet. En er fortsatt alvorlig og livstruende skadd. Flere andre mottar behandling for lettere og moderate skader.

Intensivavdelingen har nå innlagt flere pasienter fra skredulykkene, og operasjonskapasiteten er under press. 

– Natt til torsdag måtte en pasient sendes til et annet regionsykehus for kirurgisk behandling, forteller klinikkoverlegen.

Advarer

Redningsaksjonene de siste dagene har vært komplekse med store ressurser involvert. Flere helikoptre og store bakkestyrker har arbeidet under krevende værforhold, og i skredutsatt terreng for å hente ut de skredtatte pasientene, skriver UNN på sine nettsider.

​- UNN har god skredberedskap og lang erfaring med slike ulykker. Likevel kan både redning og akuttmedisinsk behandling bli forsinket under slike forhold, med de konsekvenser det kan få for pasientene, sier Knut Fredriksen, som advarer mot å ta sjanser i fjellet denne helgen.

– Vi ber alle som skal på tur i helgen om å vurdere skredfaren nøye, og være forsiktig. Husk at skredfaren lokalt vil være høyere enn det generelle farevarselet tilsier, og unngå bratt terreng.

Powered by Labrador CMS