Ny immunterapi-studie på tarmkreft

– Ikke overraskende at pasienter med en spesiell form for tarmkreft kan ha nytte av behandling med PD-1 antistoff-behandling, sier norsk professor.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Professor Gustav Gaudernack Foto: Arkivfoto

CHICAGO/ASCO 2015: En av fire markante studier på immunterapi som ble løftet fram på ASCO fredag viste at en ny populasjon pasienter kan ha nytte av PD-1 immunterapi.
I studien  undersøkte forskere pasienter med ulike kreftformer som hadde fått behandling med pembrolizumab.
Radiumhospitalets professor Gustav Gaudernack, som følger konferansen i Chicago, viser til at MMR - Mismatch Repair - dreier seg om en mekanisme for å reparere bestemte genfeil som oppstår under celledeling:
– Når en av komponentene i MMR enzymkomplekset blir defekt eller ikke produsert på grunn av mutasjon eller metylering av promotor (promotoren skrur av og på avskriften av gener, journ. anm)  klarer cellene ikke å reparere slike feil, og får derfor en rekke nye mutasjoner, som da fører til kreft, forklarer Gaudernack.
Genererer nye mutasjoner
En MMR defekt er derfor en generator av nye mutasjoner:
 – Ved tarmkreft dreier det seg om rundt 15 prosent av alle krefttilfellene, de resterende 85 prosentene får kreft på grunn av andre genfeil eller mekanismer. Kreft med MMR-defekt kalles også MSI+, noe som betyr at de har såkalt mikrosatelitt instabilitet.
 – Dette er enkelt å diagnostisere, og slik kreft forekommer også i andre organer, blant annet i endometriet hos kvinner. Lynch Syndrom, som er den hyppigst forekommende arvelige kreftformen, skyldes nettopp arvelig defekte komponenter i MMR enzymkomplekset. Disse pasientene følges opp med coloskopi hvert andre år, sier han.
Var først
 – Det har lenge vært kjent at pasienter med MSI+ kreft spontant har en betydelig infiltrasjon av lymfocytter inn i kreftvevet. Disse lymfocyttene gjenkjenner typiske mutasjoner som skyldes MMR-defekt.
 – Vår gruppe var de første til å vise dette, forteller han.
 – Da PD1-basert terapi er avhengig av en spontan aktivering av T-celler - disse er så hindret i å fungere på grunn av PD1-PDL1 interaksjonen - er det egentlig ingen overraskelse at nettopp denne pasientgruppen innen tykk- og endetarmskreft vil ha nytte av PD1- antistoff behandling, sier Gaudernack til Dagens Medisin. 
Studien er finansiert av Swim Across America, The Commonwealth Fund, The Ludwig Center at Johns Hopkins, og National Institutes of Health.
Dagens Medisin følger kongressen fra Chicago.

Powered by Labrador CMS