PÅ PLASS: Klokken er 08 lørdag morgen og posteren er godt festet på veggen. Olav H.Engebråten og Hedda von der Lippe Gythfeldt håper interesserte kolleger kommer innom. Foto: Anne Grete Storvik

La frem egne forskningsresultater

- Artig å vise frem egen forskning, sier forskerne Olav H.Engebråten og Hedda von der Lippe Gythfeldt i Chicago.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO/ASCO 2015: Forsker og overlege Olav H. Engebråten, og stipendiat og lege Hedda von der Lippe Gythfeldt ved Radiumhospitalet OUS, presenterte lørdag morgen sin forskning i form av en poster på kongressen i Chicago.
– Spennende funn
Førsteforfatter Engebråten og kollegene har sammenlignet behandling av brystkreftpasienter som fikk neoadjuvant behandling med henholdsvis kun cellegift - og cellegift kombinert med legemidlet bevacizumab.
– Vi fant at andelen av pasienter som får komplett fravær av svulst i brystet øker fra 10,8 til 21, 2  med den ekstra behandlingen med bevacizumab, som begrenser innvekst av blodkar i svulsten, sier Engebråten.
– Det ser dermed ut til at legemidlet har effekt, men funnet er ikke signifikant da det er for lite pasienter i hver gruppe.
 – Dette er veldig i tråd med en tysk studie som kom for noen år siden der pasientene hadde positiv effekt av legemidlet; det er også en amerikansk studie som har vist tilsvarende effekt. Det er spennende funn, som vi nå trenger å få verifisert i et annet materiale. Nå har vi dialoger med kolleger i England og USA og prøver å få materiale og data fra dem.
 
Gjorde noe uvanlig
Engebråten og kollegene har i studien gjort noe som er forholdsvis uvanlig, ifølge forskerne selv:
– Vi har tatt prøver før, under og etter behandlingen. Vanligvis gjør man dette kun før behandlingen.
– Vi mener at dette er måten å gjøre studier på.  Denne innhentingen av prøver kan si noe mer om pasientene enn om hvorvidt de svarer på behandlingen eller ikke; Man får vite hva som skjer under behandlingen.
–  Krevende
– Det har vært veldig krevende å få til, men vi fikk det til, og vil prøve å få det til igjen. Det er økonomien i sykehusene som gjør at dette blir vanskelig. Men det er viktig - og pasientene føler seg vel ivaretatt selv om de må avgi ekstra prøver. Jeg må få sagt at pasientene er fantastiske som stiller opp på slike ting. Det er nettopp fordi de stiller opp, at vi får gjort slike studier, sier Engebråten.
– Det vi har funnet er starten på mange interessante funn som kanskje kan gi svar på hvorfor vi skal bruke denne type behandling til noen sykdommer – og ikke til andre.
– Det å kunne presentere forskningen sin her på ASCO er veldig interessant, særlig det å få tilbakemelding fra folk som kommer hit. Samtidig er det viktig å synliggjøre at vi gjør en god del i forsknings-norge. Vi har et levende brystforskingsmiljø og dette er en studie vi har satt i gang helt  selv. Og så er det jo morsomt å stå her å presentere egne resultater, sier Engebråten.
Andreforfatter av studien, Laxmi Silwal-Pandit, har den som en del av sitt doktorgradsarbeid, og disputerer neste uke.
Legemiddelfirmaet Roche har bidratt med legemidler til studien, samt midler til en studie-sykepleier.
Dagens Medisin dekker kongressen fra Chicago.

Powered by Labrador CMS