Bedre sykdomskontroll med stråling, men ikke bedre overlevelse

Bestråling av hele hjernen etter operasjon for hjernemetastaser gir redusert kognisjon, bedre sykdomskontroll,  men ikke bedre totaloverlevelse.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

INDIVIDUELL VURDERING: Lege og postdoktor Tor-Christian Aase Johannessen mener individuell vurdering av pasientens situasjon må være med i beslutningen om eventuell adjuvant strålebehandling etter operasjon. Foto: Anne Grete Storvik

ASCO/CHICAGO: Det viser en studie som ble presentert på ASCO søndag, og som bekrefter kunnskapen om at helhjernebestråling påvirker kognisjon.
Drøyt 200 pasienter med fra én til tre små hjernemetastaser er inkludert i fase III-studien. Pasientene var operert med såkalt gammekniv for metastaser og ble randomisert til adjuvant (forebyggende) helhjernebestråling etter operasjon eller ingen adjuvant strålebehandling.
Ved oppfølging tre måneder etter behandling, var kognitiv funksjon, spesielt hukommelse, dårligere hos 92 prosent som hadde fått helhjernebestråling, mens dette gjaldt 64 prosent i gruppen som bare ble operert.
Median alder hos pasientene i studien var 60 år, og de fleste hadde fått metastaser etter lungekreft.
Totaloverlevelse
Adjuvant behandling førte heller ikke til bedre overlevelse, selv om de som fikk adjuvant strålebehandling hadde signifikant bedre sykdomskontroll.
Etter ett år hadde 85 prosent i strålingsgruppen god sykdomskontroll, mens dette gjaldt drøyt halvparten i gruppen som bare hadde gjennomgått operasjon.
Totaloverlevelsen var 10,7 måneder for de som ikke fikk adjuvant behandling, mot 7,5 måneder for de andre, men forskjellen var ikke statistisk signifikant.
Individuelle vurderinger
Tor-Christian Aase Johannessen, lege og postdoktor ved K.G. Jebsen Senter for hjernekreft, mener individuell vurdering av pasientens situasjon må være med i beslutningen om eventuell adjuvant strålebehandling etter operasjon.
– Bruken av adjuvant helstrålebehandling av hjernen varierer nok noe, også avhengig av hvilken type primærkreft pasienten har. – I hvert tilfelle må legen avgjøre om det er metastaser i seg selv om er livsbegrensende for pasientens liv eller den underliggende kreftsykdommen.
Kan ikke konkludere
Den svenske eksperten innen området, docent og overlege Peter Wersäll ved radiumhemmet i Solna, sier til svenske Dagens Medisin at det fortsatt mangler data før man kan si at adjuvant helhjernebestråling bør unngås.
– Livskvalitetsdata fra denne studien er ikke presentert ennå, og det er jo et viktig aspekt som ikke er belyst. Det er heller lagt frem data på progresjonsfri overlevelse. Dette er viktige data for virkelig å kunne si at det er bra å ikke gi helhjernebestråling, uttaler Wersäll.
Studien er finansiert av amerikanske National Institute of Health.

Powered by Labrador CMS