DÅRLIG PROGNOSE: Nevroblastom er en sjelden svulstsykdom som rammer det sympatiske perifere nervesystemet hos barn. Overlevelsen har tradisjonelt vært lav hos pasienter med langtkommen sykdom. Foto: Thinkstock

Studie: – Lovende resultater med immunterapi mot nevroblastom

Data som ble lagt frem på kreftkongressen ASCO antyder bedre overlevelse med immunterapi mot sjelden barnekreftsykdom.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

En ny studie viser lovende effekt av immunterapi mot høyrisiko nevroblastom – en kreftsykdom som rammer det sympatiske perifere nervesystemet hos barn. Studien fant imidlertid ingen ekstragevinst ved å legge til cytokinen interleukin 2 i behandlingen.

I 2010 konkluderte en amerikansk studie med at GD2-antistoffet dinutuksimab – et immunterapeutisk legemiddel – i kombinasjon med cytokiner ga økt overlevelse for pasienter med høyrisiko nevroblastom.

Det ser ut til at vi begynner å finne noe som kan redde disse pasientene Ellen Ruud, professor og overlege

Nå har en europeisk fase 3-studie reprodusert funnene, og undersøkt hvilken rolle cytokinene spiller i et slikt behandlingsregime. Studien har omfattet 406 pasienter, hvorav 206 fikk infusjoner av et eksperimentelt GD2-antistoff alene, mens 200 fikk infusjoner av GD2-antistoffet kombinert med cytokinen interleukin 2.

Mer enn 60 prosent overlevde
Studien fant ingen signifikant forskjell mellom de to gruppene, verken når det gjaldt totaloverlevelse og overlevelse uten komplikasjoner. Imidlertid lå treårig totaloverlevelse på over 60 prosent for begge gruppene.

Ellen Ruud, professor og overlege ved Barnemedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus Rikshospitalet, viser til at overlevelsen for disse pasientene historisk har ligget rundt 30 prosent. Hun mener det er gledelig å se ytterligere tegn til at GD2-antistoffet har en tydelig effekt på overlevelsen til pasienter med høyrisiko nevroblastom.

– Det ser ut til at vi begynner å finne noe som kan redde disse pasientene. Man har funnet en effekt på overlevelse i en amerikansk studie tidligere, og nå ser vi tilsvarende gode resultater i en europeisk studie. Her har man plukket ut de pasientene som har respondert best på tidligere behandling, så vi må ta resultatene med en liten klype salt, og det trengs større studier for å se om dette virkestoffet er så revolusjonerende som man tror, sier Ruud.

Sjelden sykdom
Hun er medforfatter av studien og norsk koordinator for europeiske studier på nevroblastom gjennom nettverket SIOPEN. Ruud viser til at nevroblastom er en sjelden tilstand, men at man har hatt få gode behandlingstilbud å tilby barn med langtkommen sykdom.

– For de fire eller fem pasientene som får sykdommen årlig i Norge, kan dette bety være eller ikke være, sier hun.

Studien er gjennomført i regi av det europeiske forskningsnettverket for nevroblastom (SIOPEN), og ble lagt frem på kreftkongressen ASCO 2016 fredag.

Powered by Labrador CMS