ADJUVANT BEHANDLING: Førsteforfatter John P. Neoptolemos presenterte resultatene fra en stor studie på adjuvant behandling av over 700 pasienter som var operert for kreft i bukspyttkjertelen. Foto: Lasse Moe Foto:

To cellegifter økte overlevelsen ved pankreaskreft

Behandling med to ulike cellegifter, fremfor dagens behandling med én cellegift, bidrar til at langt flere pasienter som er operert for kreft i bukspyttkjertelen (pankreaskreft) er i live etter fem år.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO: Ved å legge cellegiften capecitabin til behandling med cellegiften gemcitabin økte fem-årsoverlevelsen for pasienter som var operert for kreft i bukspyttkjertelen fra 16,3 prosent hos dem som fikk gemcitabin til 28,8 prosent hos dem som fikk en kombinasjonsbehandling med cellegiften capecitabin i tillegg.

Det viser en randomisert studie som ble lagt frem på pressekonferansen på ASCO fredag. Forskjellen var statistisk signifikant.

Capecitabin er en cellegift i tablettform, mens gemcitabin gis intravenøst. I Norge er standard adjuvant behandling å gi gemcitabin alene etter operasjon for pankreaskreft.

Førsteforfatteren av studien var glad for å kunne bringe gode nyheter for en pasientgruppe med generelt dårlig prognose.

- Det er en stor fornøyelse å presentere disse resultatene, sa John P. Neoptolemos ved University of Liverpool.

Han viste til at antallet nye tilfeller av pankreaskreft og antallet døde av sykdommen er økende i hele verden.

Fra 8 til 30 prosent
Adjuvant behandling, det vil si behandling som skal forebygge tilbakefall, har vært et fremskritt.

- Vi har gått fra en femårsoverlevelse på 8 prosent med operasjon alene til en overlevelse på nesten 30 prosent med adjuvant terapi, kommenterte Neoptolemos.

Nå mener han at kombinasjonsbehandling bør bli standard behandling, og at flere ulike kombinasjonsbehandlinger bør prøves ut i randomiserte studier for å se om overlevelsen kan øke ytterligere.

Uavhengig av prognose
En stor del av pasientene hadde lokalavansert eller aggressiv sykdom, store kreftsvulster eller hadde ikke fått fjernet hele tumoren. Likevel var det ifølge artikkelforfatterne ingen store forskjeller knyttet til ulike prognostiske faktorer hva gjaldt effekt av kombinasjonsbehandlingen.
Det gikk derimot noe bedre med pasienter som hadde røkt før de fikk kreftdiagnosen, men som sluttet da, enn med pasienter som hadde fortsatt å røyke.
Ifølge Johan P. Neoptolemos var det ingen forskjell i bivirkninger mellom de gruppene i studien. Alvorlig diaré og fatigue var litt vanligere ved kombinasjonsregimet. Det var heller ingen forskjell i livskvalitet. Alvorlige bivirkninger ble rapportert hos 196 av 366 pasienter som fikk gemcitabin alene og hos 226 av 359 pasienter som fikk kombinasjonsbehandlingen.
Stor studie
Den industriuavhengige studien omfatter 732 pasienter som inngikk i den såkalte ESPAC4-studien, the European Study for Pancreatic Cancer og skal være den nest største kliniske studien som er gjennomført blant pasienter med pankreaskreft som har gjennomgått kirurgi.

Pasientene ble randomisert innen 12 uker etter operasjon og fikk seks cellegiftbehandlinger med fire ukers mellomrom.

Studien er finansiert av britiske Cancer Research.

Powered by Labrador CMS