Foto:

Ingen effekt av regional lymfeknutestråling

Pasienter med HER2-positiv brystkreft som har fjernet lymfeknuter, ser ikke ut til å få noen tilleggseffekt av å stråle mot lymfeknutene. Randomiserte studier trengs, ifølge norsk onkolog.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

MINDRE BEHOV: - Hvis den systemiske behandlingen er meget virksom, kan det potensielt bety at pasientene trenger mindre lokalbehandling, som for eksempel stråling mot lymfeknutene, sier medforfatter og overlege Bjørn Naume ved Avdeling for Kreftbehandling, Oslo universitetssykehus. Arkivfoto: Målfrid Bordvik

CHICAGO: Den retrospektive studien, som blir presentert på postersesjon søndag formiddag, har sett på sykdomsfri overlevelse hos kvinner med HER2-positiv brystkreft. Kvinnene hadde fått brystbevarende kirurgi og etterfølgende strålebehandling og er sammenlignet med dem som i tillegg fikk regional stråling mot lymfeknutene.

Ikke signifikant
Studien inkluderer data fra 1664 pasienter, hvorav 878 hadde fått stråling av lymfeknutene.

Over halvparten av dem som fikk regional stråling av lymfeknuter hadde spredning til fire eller flere lymfeknuter, mens det samme gjaldt bare 13 prosent av de som ikke fikk regional stråling. Flere i førstnevnte gruppe hadde også større svulster.

Etter median oppfølging i 4,5 år, var sykdomsfri overlevelse 84 prosent blant dem som fikk stråling mot lymfeknuter, mens den var 88 prosent hos dem som ikke fikk det. Det var heller ingen signifikant forskjell i regionale tilbakefall eller totaloverlevelse.

Artikkelforfatterne konkluderer med at en eventuell effekt av regional lymfeknutestråling hos HER2-positive brystkreftpasienter må undersøkes i randomiserte studier.

Kun retrospektive data
Det er den norske medforfatteren Bjørn Naume helt enig i. Han er UiO-professor og overlege ved Avdeling for Kreftbehandling ved Oslo universitetssykehus.

– Svakheten ved studien vår er at den bygger på retrospektive data og ikke er randomisert. Dette kan gi "skjevfordeling" som kan påvirke analysene, selv om det er forsøkt tatt hensyn til. Derfor må vi være litt forsiktige med å tolke resultatene, sier Naume til Dagens Medisin.

Fikk adjuvant behandling
Alle pasientene hadde fått adjuvant behandling med trastuzumab (Herceptin) – for å forebygge tilbakefall.

Naume mener en mulig forklaring på at det ikke var noen forskjell mellom gruppene kan være at den medikamentelle behandlingen er god.

– Hvis den systemiske behandlingen er meget virksom, kan det potensielt bety at pasientene trenger mindre lokalbehandling, som for eksempel stråling mot lymfeknutene. Studien er et utgangspunkt for videre forskning for best mulig å avdekke hvem som faktisk trenger strålebehandling mot lymfeknutene.

Oppgitte interessekonflikter: Bjørn Naume har ingen oppgitte interessekonflikter.

Powered by Labrador CMS