"LOOK TO DENMARK": – Grunnen til at vi ikke er så synlige på ASCO, er kanskje at norske myndigheter så langt har investert lite i klinisk forskning – i motsetning til i Danmark, sier UiO-professor Steinar Aamdal, leder av Seksjon for klinisk kreftforskning ved Oslo universitetssykehus. Arkivfoto: Vidar Sandnes Foto:

Norge har færrest artikkelforfattere i Skandinavia

På verdens største kreftkongress, ASCO, er antallet norske forfatternavn i de utvalgte abstraktene omtrent halvparten av antallet i Danmark og Sverige.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er skuffende få abstrakter og orale presentasjoner. Gunnar Sæter, UiO-professor og leder av Institutt for kreftforskning ved OUS

Til ASCO Annual Meeting, som går av stabelen i Chicago 3.-7. juni, er det akseptert mer enn 5200 abstrakter. Et søk på artikkelforfattere med norsk tilknytning gir i alt 30 treff. Noen av artikkelforfatterne fra Norge står oppført på flere abstrakter.

Bare to av abstraktene med norske forfattere er muntlig presentasjon, og ingen av dem har norsk førsteforfatter.

Tilsvarende søk for Sverige gir 52 treff, og 13 av abstraktene er muntlige presentasjoner. Forskere med dansk tilknytning gir 59 treff, og antallet muntlige presentasjoner er 10.

Abstraktene er kategorisert som e-abstracts, abstrakt med posterpresentasjon, abstrakt for pågående studier eller Late Breaking Abstracts.

Manglende investering
Professor Steinar Aamdal leder Seksjon for klinisk kreftforskning ved Oslo universitetssykehus (OUS). Han reiser til Chicago og hadde gjerne sett langt flere bidrag fra Norge.

– Grunnen til at vi ikke er så synlige på ASCO, er kanskje at norske myndigheter så langt har investert lite i klinisk forskning – i motsetning til i Danmark. Jeg tror imidlertid det blir en større satsing i Norge fremover. HelseOmsorg21-strategi og Legemiddelmeldingen gir veldig sterke signaler på å få til mer forskning, og nå venter vi bare på at det skal skje noe, sier Aamdal.

Han legger til at danskene har investert i klinisk forskning gjennom mange år og har etablert enheter for klinisk forskning.

– Myndighetene har også gått inn med egne midler og har opprettet samarbeidsavtaler mellom legemiddelindustrien, akademia og myndighetene, for å få til mer forskning.

«Skuffende»
Professor Gunnar Sæter leder Institutt for kreftforskning ved OUS. Han deltar også på ASCO og sier det er skuffende få abstrakter og orale presentasjoner.

Imidlertid minner han om at også andre kongresser er sentrale.

– Forskningen som presenteres på ASCO har tyngdepunktet inn mot klinisk kreftforskning. ved Institutt for kreftforskning har vi hovedvekt på laboratorieforskning og pre-kliniske studier, og da er andre kongresser vel så sentrale, som for eksempel American Association for Cancer Research, AACR, sier Sæter.

52. gang
Verdens største kreftkongress har i år cirka 30.000 deltagere og omkring 400 utstillere. Kongressen arrangeres for 52. gang.
Deltagerne velge mellom blant andre 115 vitenskapelige sesjoner og 138 såkalte Education Sessions.
Temaet for årets ASCO er «Collective Wisdom: The Future of Patient-Centered Care and Research», hvor oppmerksomheten rettes mot viktigheten av å sammenstille kunnskap fra ulike disipliner, krefttyper, behandlingstilnærminger og big data teknologi.
Dagens Medisin er i Chicago og dekker konferansen. Følg oss på dagensmedisin.no – eller meld deg på nyhetsbrevet vårt, som sendes ut hver dag under ASCO.

Powered by Labrador CMS