Ett glass mindre

Alkoholforbruk påvirker helsen både på kort og lang sikt. Som helsepersonell bør vi tematisere dette med våre pasienter. 

Publisert
Katja Løvik

UNGE STEMMER-KOMMENTAREN: Katja Løvik, lege i spesialisering (LIS1) ved St. Olavs hospital i Trondheim

I SOMMER besøkte jeg den franske vinhovedstaden Bordeaux. I sentrum av byen ligger et moderne og interaktivt museum, La Cité du Vin. Her kan man lære om alt fra jordsmonn og nedbør i vinåkre til alkoholens plass i menneskehetens historie – ja, utenom de negative personlige og samfunnsmessige konsekvensene, selvfølgelig.

RISIKOEN. I akuttmottaket natt til søndag kommer det inn alkoholintoksikasjoner i alle aldre. Mange har en promille som for enkelte av oss ville ha vært dødelig, og de klarer ikke å ivareta seg selv. På sengepostene er det for eksempel pasienter som har falt, som har økende kognitiv svikt, eller hjerte- og karsykdom -- og som viser seg å ha en betydelig forhøyet PEth, en markør for alkoholbruk over tid.

Alkohol øker risikoen for mer enn 200 sykdommer, blant dem brystkreft, alvorlige hjerteproblemer, demens, angst og depresjon. Hvert glass du kutter, gjør godt for helsa. Avogtil.no skriver også at en stor andel av befolkningen ikke kjenner til at alkohol kan øke risikoen for sykdom.

Av positive konsekvenser er det lite å nevne: En gjennomgang fra Storbritannia oppgir faktisk ingen helsemessige positive effekter av alkoholbruk.

Best å kjøpe to rødvinsdunker i helga – for sikkerhets skyld?

ALKOHOLFORSKJØNNELSE. I en standard innkomstjournal i sykehus skal opplysninger rundt stimulantia innhentes. Å regne ut antallet pakkeår er lett, men å grave i antallet enheter per uke synes å være noe mer invaderende: «En liten konjakk hver lørdag, sier du?» «Hva med fredag da?» «Går det kun i konjakk, eller whisky, gin, portvin også? Halvliter eller 0,33?»

Flakkende blikk og svette hender, både hos lege og pasient. Det er lett å ty til anføringen «moderat bruk».

Å mestre alkoholen er et statustegn i mange kretser. Litteraturen og kunsten er full av kultivert alkoholforskjønnelse: Fine middager skal akkompagneres av fine vinpakker, og man skal helst kunne mene noe om både drue, tørrhet og alder. Best å kjøpe to rødvinsdunker til hytta i helgen, for sikkerhets skyld.

DRIKKER DU IKKE? I min aldersgruppe leder avhold raskt til spørsmål om graviditet. Hos de mer voksne kan det reise stigmatiserende tanker om avhold -- og hvis man blir for full på julebordet. Har hun hatt alkoholproblemer? Har han ikke kontroll? Å si «nei takk» er det avvikende trekket, det som strider imot forventningen.

Alkoholforbruk påvirker helsen både på kort og lang sikt, og vi som helsepersonell bør tematisere dette med våre pasienter. Kanskje vil det ikke føre til noen endring første eller annen gang det tas opp, men forhåpentligvis kan det så et frø som på sikt kan være helsebringende. I tilfeller med uttalt alkoholoverforbruk er det også legens plikt å vurdere førerrett, som for mange kan være en god motivasjon til å redusere drikkingen: Ett glass om gangen.


Tilleggsopplysning
: Artikkelforfatteren er tidligere redaktør for Paraplyen, tidsskrift for Hordaland og Sogn og Fjordane legeforeninger.


Dagens Medisin
, fra Kronikk- og debattseksjonen i 16-utgaven

Powered by Labrador CMS