Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Ett glass mindre

Alkoholforbruk påvirker helsen både på kort og lang sikt. Som helsepersonell bør vi tematisere dette med våre pasienter. 

Publisert: 2022-11-24 — 09.27

Katja Løvik

UNGE STEMMER-KOMMENTAREN: Katja Løvik, lege i spesialisering (LIS1) ved St. Olavs hospital i Trondheim

I SOMMER besøkte jeg den franske vinhovedstaden Bordeaux. I sentrum av byen ligger et moderne og interaktivt museum, La Cité du Vin. Her kan man lære om alt fra jordsmonn og nedbør i vinåkre til alkoholens plass i menneskehetens historie – ja, utenom de negative personlige og samfunnsmessige konsekvensene, selvfølgelig.

RISIKOEN. I akuttmottaket natt til søndag kommer det inn alkoholintoksikasjoner i alle aldre. Mange har en promille som for enkelte av oss ville ha vært dødelig, og de klarer ikke å ivareta seg selv. På sengepostene er det for eksempel pasienter som har falt, som har økende kognitiv svikt, eller hjerte- og karsykdom -- og som viser seg å ha en betydelig forhøyet PEth, en markør for alkoholbruk over tid.

Alkohol øker risikoen for mer enn 200 sykdommer, blant dem brystkreft, alvorlige hjerteproblemer, demens, angst og depresjon. Hvert glass du kutter, gjør godt for helsa. Avogtil.no skriver også at en stor andel av befolkningen ikke kjenner til at alkohol kan øke risikoen for sykdom.

Av positive konsekvenser er det lite å nevne: En gjennomgang fra Storbritannia oppgir faktisk ingen helsemessige positive effekter av alkoholbruk.

Best å kjøpe to rødvinsdunker i helga – for sikkerhets skyld?

ALKOHOLFORSKJØNNELSE. I en standard innkomstjournal i sykehus skal opplysninger rundt stimulantia innhentes. Å regne ut antallet pakkeår er lett, men å grave i antallet enheter per uke synes å være noe mer invaderende: «En liten konjakk hver lørdag, sier du?» «Hva med fredag da?» «Går det kun i konjakk, eller whisky, gin, portvin også? Halvliter eller 0,33?»

Flakkende blikk og svette hender, både hos lege og pasient. Det er lett å ty til anføringen «moderat bruk».

Å mestre alkoholen er et statustegn i mange kretser. Litteraturen og kunsten er full av kultivert alkoholforskjønnelse: Fine middager skal akkompagneres av fine vinpakker, og man skal helst kunne mene noe om både drue, tørrhet og alder. Best å kjøpe to rødvinsdunker til hytta i helgen, for sikkerhets skyld.

DRIKKER DU IKKE? I min aldersgruppe leder avhold raskt til spørsmål om graviditet. Hos de mer voksne kan det reise stigmatiserende tanker om avhold -- og hvis man blir for full på julebordet. Har hun hatt alkoholproblemer? Har han ikke kontroll? Å si «nei takk» er det avvikende trekket, det som strider imot forventningen.

Alkoholforbruk påvirker helsen både på kort og lang sikt, og vi som helsepersonell bør tematisere dette med våre pasienter. Kanskje vil det ikke føre til noen endring første eller annen gang det tas opp, men forhåpentligvis kan det så et frø som på sikt kan være helsebringende. I tilfeller med uttalt alkoholoverforbruk er det også legens plikt å vurdere førerrett, som for mange kan være en god motivasjon til å redusere drikkingen: Ett glass om gangen.


Tilleggsopplysning
: Artikkelforfatteren er tidligere redaktør for Paraplyen, tidsskrift for Hordaland og Sogn og Fjordane legeforeninger.


Dagens Medisin
, fra Kronikk- og debattseksjonen i 16-utgaven

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Arnhild Hjelmen 26.11.2022 16.43.25

  Lege

  Takk for et meget objektivt og nyttig innlegg. Alkohol forårsaker sykdom, fosterskader, ulykker, skader, vold, selvmord, depresjon, konflikter og utrygghet i Jeg ser ikke nytten av rus, som beskrives av min 3 år eldre kollega. Man kan ruse seg på trening, fagopplevelser, felleskap, hobbyer, musikk, kunstopplevelser etc. Da er man i bedre form dagen etter. Det må bli godtatt å si nei til alkohol. Dersom vi, som leger avslår, kan det være lettere for en annen, som kanskje ikke tåler det glasset, å si nei. Vis omsorg og solidaritet med de, som sliter. Det er flere enn vi tror. Fastlegevikar i 100% stilling Arnhild Marie Hjelmen

 • Terje Carlsen 24.11.2022 13.43.29

  Alderspensjonist

  En viktig påpekning i en tid der alkohol får altfor større plass i det offentlige rom. På den annen side, alkohol kan også være en buffert mot de albueslag livet gir. Wine makes . living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance. sa Benjamin Franklin.Sex er selvsagt et alternativ, men den er ikke tilgjengelig for alle, alltid. Det er spriten. Dessuten varer en orgasme bare noen sekunder, mens den ekstatiske rus kan vare i flere timer, ja jeg selv har erfart at den har vart i dager. En jente jeg kjenner fortalte meg engang at hun erfarte at amfetaminrusen var hundre ganger sterkere enn forelskelsen. Men det kan jeg kanskje ikke forvente at en LIS-lege skal forstå.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!