REAGERER: – 150.000 mennesker mangler fastlege og tallet øker hvert kvartal. Nå fyller regjeringen fastlegenes venterom med forkjøla tenåringer som ikke har behov for helsehjelp, sier Seher Aydar (R). Foto: DM arkiv / Vidar Sandnes

Foto:

Rødt: – Total mangel på kriseforståelse fra regjeringen

Rødts helsepolitiker Seher Aydar krever svar fra helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) om hvordan hun skal sikre at gjeninnføring av fraværsgrensen i videregående skole ikke legger ytterligere press på fastlegeordningen.

Publisert Sist oppdatert

Der Høyre og Frp den siste tiden har tatt til orde for å gjeninnføre fraværsgrensen i videregående skole med en gang, er Rødt kritisk til at regjeringen tilsynelatende skal rulle ut fraværsgrensen til høsten uten at den er endret.

I et skriftlig spørsmål sendt til helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) onsdag, skriver Rødts representant i helse- og omsorgskomiteen Seher Aydar:

«Fraværsgrensen i videregående skole har vært en stor belastning på fastlegene. Helseministeren har flere ganger uttalt at fastlegekrisen er en av hovedprioriteringene til regjeringen innen helse. Nå rulles fraværsgrensen ut fra høsten. Vil regjeringen gjøre noe for å sikre at dette ikke fører til et enda større press på fastlegeordningen?» 

– 150.000 mennesker mangler fastlege og tallet øker hvert kvartal. Nå fyller regjeringen fastlegenes venterom med forkjøla tenåringer som ikke har behov for helsehjelp, utdyper Aydar i en epost til Dagens Medisin.

– Total mangel på kriseforståelse

Hun viser til at regjeringen i Hurdalsplattformen skriver at de vil «Betre dagens fråværsreglement slik at det blir mindre rigid og byråkratisk, meir rettferdig for elevane og legg opp til auka gjennomføring».

Men nå har regjeringen altså gitt signaler om at de igjen ruller ut fraværsgrensen som den var. Samtidig sier de at de vil se på hvordan den kan gjøres mindre byråkratisk, uten å si hva de vil endre på og når disse endingen vil komme, forklarer Aydar.

Hun mener regjeringen viser «total mangel på kriseforståelse» når de pålegger fastlegene rene dokumentasjonsoppgaver.

– Det vil øke presset på fastlegetjenesten og fortrenge dem som faktisk trenger helsehjelp, sier hun.

– Ikke noe fastlegene kan prioritere

Leder i Allmennlegeforeningen Nils Kristian Klev mener, som tidligere, at dette er en oppgave svært mange andre kan gjøre; det er ikke nødvendig med fastlegekompetanse for å skrive slike attester.

– De som har reelle helseplager og som trenger lege, skal selvfølgelig til lege. Men attester for å dokumentere lettere forbigående tilstander som ikke krever legehjelp, er ikke noe fastlegene kan prioritere, sier han til Dagens Medisin. 

Han frykter at ordningen også kan bidra til å skape sosiale forskjeller. 

Dette er fraværsgrensen

I videregående skole skal elever ikke få standpunktkarakter eller halvårsvurdering med karakter i et fag dersom de går over fraværsgrensen på 10 prosent av årstimetallet i faget.Ved fravær over 10 prosent i et fag trenger elever dokumentasjon i form av en attest fra lege eller annen relevant fagperson, som for eksempel fysioterapeut, tannlege, psykolog eller helsesykepleier. Kilde: Kunnskapsdepartementet

– Uten en avklaring av hvordan dette er tenkt gjennomført kan det også bidra til å skape økte sosiale forskjeller, ved at de som har råd, kan kjøpe slike attester via nettlegetjenester slik vi så sist, mens andre ikke får tak i attest, sier Klev.

For komplisert og byråkratisk?

Det var i slutten av mai at Kunnskapsdepartementet opplyste om at fraværsgrensen gjeninnføres til høsten.

Da informerte kunnskapsminister Tonje Brenna om at Utdanningsdirektoratet før sommeren vil få i oppdrag å se på hvordan fraværsreglementet kan forbedres.

– Vi vil se på hvordan regelverket kan forbedres til det beste for elevene og for skolene slik at det bidrar til mer tilstedeværelse og økt gjennomføring i videregående opplæring. Regelverket skal oppleves rettferdig for både lærere og elever, og vi tar nå en gjennomgang på om det er for komplisert og for byråkratisk, sa Brenna.  

Helseminister Ingvild Kjerkol har foreløpig ikke svart på det skriftlige spørsmålet.

Powered by Labrador CMS