Danske Helene Latifi er norsk spesialist i allmennmedisin og arrangerer kurs for danske kolleger som gjerne vil jobbe i Norge. Foto: Getty Images / Privat

Foto:

Danske lege arrangerer kurs for kolleger som vil jobbe i Norge

– Norge er et skjønt land å jobbe i, men man må ha inngående kunnskap om det norske helsevesen og regelverket, sier danske Helen Latifi, som er kursarrangør og norsk spesialist i allmennmedisin.

Danske Helen Latifi er norsk spesialist i allmennmedisin og har jobbet som fastlege i Norge i to år og vært vikarlege i flere år.

Nå setter hun opp kurs i København for å hjelpe andre danske leger å manøvrere rundt i det norske helsevesenet, uten å havne i problemer.  

– Min interesse oppsto fordi flere kolleger kom helt galt av sted med blant annet reaksjoner fra Helfo. De opplevde ofte å stå alene, sier Helen Latifi til Dagens Medisin.

Hun startet i fjor høst Facebook-gruppen «Danske læger i Norge», som har fått 2200 medlemmer.

– Målet er å skape et nettverk mellom danske leger i Norge, sier hun.

Taksttrøbbel

Latifis erfaring er at det ikke er uvanlig at danske leger havner i problemer i Norge, fordi de ikke kjenner de gjeldende reglene godt nok.

Verken Helfo kontroll eller Helsetilsynet har statistikk som viser nasjonalitet, og kan dermed ikke hente ut tall på reaksjoner mot danske leger, opplyser de til Dagens Medisin.

Da Latifi selv var helt ny i Norge og jobbet som asyllege, fikk hun problemer med feiltaksering.

– Jeg brukte en blodprøvetakst som kom opp automatisk i systemet, fordi ingen hadde fortalt meg at jeg skulle gå inn og fjerne den. Under førstegangsundersøkelse skulle ikke blodprøvetaksten brukes.

Hun måtte betale tilbake noen tusenlapper til Helfo, som var uproblematisk. Men hun forteller at hun har hørt om andre som får langt større problemer med feiltaksering.

– Jeg har hørt om en annen lege som ble politianmeldt, som følge av feiltaksering på 400.000 kroner.

– Sier du nei, kan du få problemer

Også på helt andre områder er praksisen annerledes i Norge enn i Danmark, ifølge den danske legen.

– Man kan få inntrykk av at det for danske leger bare er å hoppe inn som legevikar i Norge, men så er det på noen områder helt andre regler enn i Danmark.

Hun nevner et konkret eksempel:

– Når politiet kommer til deg med en pasient som de vil at du skal undersøke, er du i Norge forpliktet til å delta i undersøkelsen. I Danmark kan du si nei, men gjør du det i Norge, kan du få problemer.

Undervises av norske spesialister

Kurset, som er rettet mot danske leger som ønsker å jobbe i Norge, arrangeres for første gang denne helgen.

I løpet av fredag ettermiddag og lørdag skal deltagerne får innføring blant annet i Helfo, Nav, Helsedirektoratet, Helse Norge, folketrygden, elektronisk pasientjournal, legemiddelhåndtering, resepter, sykemelding, regler for kjørekort, rutinger for innleggelser, retningslinjer for antibiotikabruk, legevaktsarbeid og takstsystemet.

Deltagerne skal undervises av en norsk spesialist i allmennmedisin og en norsk spesialist i anestesiologi.

– Norge er et skjønt land å jobbe i, men man må ha inngående kunnskap i det norske helsevesen og regelverket, sier Helen Latifi.

Hun vurderer å sette opp flere kurs i fremtiden, særlig innenfor takstsystem og akuttmedisin.

Powered by Labrador CMS