Vil ha utslippsfrie ambulansebåter

Helgelandssykehuset og Sykehusinnkjøp går i gang med et forprosjekt for å vurdere mer miljøvennlige ambulansebåter.

I en pressemelding onsdag annonserer Sykehusinnkjøp og Helgelandssykehuset at de nå går i gang med et forprosjekt for å vurdere mer miljøvennlige ambulansebåter.

I 2021 seilte Helgelandssykehusets tre ambulansebåter 153 160 km, og forbrukte 645 000 liter diesel.

Ifølge pressemeldingen har spesialisthelsetjenesten satt seg et klimamål om å redusere CO2-utslipp med 40 prosent innen 2030.

– Markedet tilbyr i dag utslippsfrie fartøy, men det kreves innovasjon for å produsere båter som kan betjene en tidskritisk tjeneste slik en ambulansebåt gjør. De må kunne gi rask respons, ha god rekkevidde og høy hastighet. De skal også ha mulighet for tidlig akuttmedisinsk behandling samt virtuelle avstandskonsultasjoner, sier klinikksjef Pål Madsen ved prehospital klinikk ved Helgelandssykehuset.

Forprosjektet er støttet med 300.000 kroner fra Forskningsrådet.

– Hvis man lykkes med å produsere utslippsfrie ambulansebåter vil kunnskapen være overførbar til produksjon av også andre typer grønne beredskapsfartøy. Her vurderes det å være et uforløst potensial. Dette kan det bli marked for i fremtiden, både i og utenfor Norge, sier prosjektleder Maylen Klo Dreyer i Sykehusinnkjøp.

Dagens kontrakt på ambulansebåter går ut våren 2025, men kan forlenges med to år. I pressemeldingen står det at det er ønskelig å ha på plass utslippsfrie ambulansebåter når neste kontraktperiode starter, dersom forprosjektet viser at det er realistisk.

Powered by Labrador CMS