Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Nytt sykehus i Stavanger: Flatpakkede bad og senger i heis

Det nye sykehuset i Stavanger legger opp til IKEA-løsninger, utsikt fra sengekanten og «dumme vegger».

Publisert: 2022-05-04 — 06.00
LES OGSÅ
Nye SUS: Bygger nytt – men psykiatrien må vente

STAVANGER (Dagens Medisin): Adgangskontrollen er streng ved den gigantiske arbeidsplassen på Ullandhaug i Stavanger hvor det etter planen skal ligge over 200.000 kvadratmeter sykehus når alt er klart.

I første omgang skal 125.000 kvadratmeter være klare til innflytting av pasienter og ansatte ved slutten av 2024. Kari Gro Johanson styrer spakene i prosjektet Nye SUS.

– Er det ikke flott? Spør hun og ser ned på det som kalles for torget, plassen mellom sykehusbyggene.

Johanson har styrt prosjektet siden 2014, og har bakgrunn fra oljebransjen. Hun er også ansatt i Sykehusbygg.

Vernehjelmene som deles ut ved inngangen, og prosjektlederens hjelm, er fortsatt merket med ”SUS2023”.

I utgangspunktet skulle den første delen av byggeprosessen være ferdig til neste år. Årsaken til at det har tatt lengre tid med byggingen, er imidlertid ikke utsettelser, men heller endrede lånebetingelser som gjorde det mulig å bygge 20.000 kvadratmeter mer enn først planlagt og derfor bruke et år mer. Disse kvadratmetrene inngår i behandlingsbygget hvor blant annet operasjonsstuene ligger.

 

UTSYN OG INNSYN: Byggene med pasientrom er laget med atrium i midten. Alle pasientrommene har vinduer utover. Rommene de ansatte skal benytte vender innover i byggene.

 

Dumme vegger
Det er planlagt at sykehuset skal ha 640 sengerom, og at alle rommene skal være enerom.

Johanson viser til at det har vært mye brukermedvirkning fra pasienter og ansatte i prosessen.

– For eksempel fikk vi inn en egen bro fra fødeavdelingen i bygget på vestsiden til behandlingsbygget hvor operasjonsstuene ligger, for å sikre kort avstand hvis det blir nødvendig med akutt keisersnitt. Denne broen kom til etter brukerinnspill.

Fortsatt gjenstår mye av arbeidet inne i byggene, men øverst i ett av byggene som skal huse pasienter, viser Johanson frem et nesten ferdig pasientrom. Store vinduer med utsikt over Hafrsfjord skal gjøre det mulig for pasientene å se ut når de ligger i sengen, og spesialdesignede innebygde benker under vinduene kan dras ut og bli til senger for pårørende som ønsker å overnatte. Badet omtales som «flatpakket» – det kan pakkes ned dersom et rom må gjøres om til poliklinisk rom. Også veggene kan fjernes.

– Vi bygger «dumme vegger». Det vil si at det ikke er ledninger eller rør i veggene mellom rommene, slik at det er enkelt å gjøre endringer, forklarer Johanson.

– Noen rom blir såkalte intermediær-rom, der to enerom enkelt kan slås sammen til et tresengsrom med overvåking – ved å ta bort en vegg.

BESØKSTJENESTE: Snart skal ansatte få omvisninger i de nye sykehusbyggene som oppføres på Ullandhaug i Stavanger. Enn så lenge er det streng tilgangskontroll ved byggene.

 

Besøksvenner
En av nyvinningene på sykehuset er bruken av heiser. Senger skal sendes ned til kjelleren til vask og bestilles rene i en egen sengelager-heis. Løsningen er inspirert av lignende løsninger i Finland og Danmark, men skal benyttes i en større skala i det nye sykehuset. Også varelagring skal skje i heiser.

Flere andre sykehus som er under oppføring, kan muligens velge lignende løsninger. Johanson venter besøk fra blant annet Oslo universitetssykehus, Innlandet og Drammen sykehus for å ta varelager- og sengelagerheisene nærmere i øyensyn.

– Dette gjør at vi får en viktig erfaringsoverføring på tvers, slik Nye SUS også har fått fra blant andre Sykehuset i Østfold og St. Olavs hospital, da vi var i tidligfasen.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!