Målet er god omsorg på rett nivå – for alle fødende!

Bevaring av ABC-enheten handler ikke om at friske skal gå foran syke. Målet er at alle fødende skal få en god omsorg på rett omsorgsnivå – med personell som har spisskompetanse på feltet de jobber med. Det blir neppe flere jordmødre i distriktene av å gjøre fødetilbudet dårligere i de store byene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Kristin Bøhn

Innlegg: Kristin Bøhn, jordmor og tillitsvalgt for Den norske jordmorforening (DNJ) ved ABC-enheten, Oslo universitetssykehus (OUS)
Elisabeth Grimsrud, jordmor og fagansvarlig ved ABC-enheten, OUS


VI REAGERTE MED
forbauselse da vi leste redaktør Siri Gulliksen Tømmerbakkes lederartikkel i Dagens Medisin om ABC-enheten ved Oslo Universitetssykehus i Dagens medisin 18. mars 2022. Her er det påstander, faktafeil eller misforståelser som ikke kan stå uimotsagt.

Elisabeth Grimsrud

Først og fremst må det opereres med riktige tall. Det refereres i artikkelen at ABC-enheten hadde 501 fødsler i 2021, og det er korrekt. De 164 kvinnene som ble overflyttet, kommer imidlertid i tillegg. Her er tall feiltolket, eller så er forfatteren feilinformert.

REDUSERT DRIFT. Høsten 2019 ble ABC-enheten fratatt en hel jordmorstillingshjemmel og samtidig pålagt av ledelsen å redusere driften. Inntak av gravide måtte da reduseres fra cirka 1000 til cirka 700 i året. Videre fikk ABC-enheten pålegg om å redusere antallet fødsler per år til cirka 500 fordi fødeavdelingens ledelse anså dette som riktig i forhold til bemanning.

ABC-enheten hadde til orientering nærmere 700 fødsler i 2017.

En del kvinner går ut av ABC-enheten i svangerskapet. Dette skyldes mer eller mindre alvorlige svangerskapskomplikasjoner, mange på grunn av overtid. Det var 164 kvinner som ble overflyttet i fødsel, som utgjorde cirka 25 prosent av det totale antallet. Overflytting fra ABC i fødsel har de siste årene ligget på 20–25 prosent av de påbegynte fødslene. Dette er en helt forventet andel av overflyttinger, ifølge internasjonale studier på sammenlignbare enheter.

OVERFLYTTING. Den hyppigste årsaken til overflytting i fødsel er langvarig fødsel, ofte i kombinasjon med behov for medikamentell smertelindring. Det er svært sjelden med hasteoverflyttinger. Mange av kvinnene som overflyttes, har gjort mye av fødselsarbeidet ved ABC-enheten. Jordmødrene på ABC har altså brukt mye tid på disse kvinnene før overflytting, men dette kommer ikke frem i statistikker. Det gjør kun antallet fødsler. De fleste av de overflyttede kvinnene kommer tilbake til ABC-enheten i barsel.

ABC presenteres som et marginalt tilbud til kun 5,3 prosent av de fødende ved OUS. Det er et betydelig antall kvinner som ikke fyller de medisinske kriteriene for å føde på Abc, eksempelvis kvinner med tilleggssykdommer, svangerskapskomplikasjoner og tidligere keisersnitt. Kvinner som kan søke plass på ABC, tilhører Robson gruppe 1 og 3; friske første- og flergangsfødende med ett barn i hodeleie til termin. Korrekt måte å bruke tall på, er å se på hvor mange av kvinnene i disse gruppene som søker seg til ABC, og det er 20 prosent. På grunn av pålagt reduksjon i driften får dessverre ikke alle disse kvinnene plass.

Å sette grupper med fødekvinner opp mot hverandre, gjør det ikke bedre for noen av dem. Verken syke eller friske fødende får bedre fødselshjelp av å klemmes igjennom samme høymedikaliserte behandling

TALL – OG STATISTIKKER. Det forventes at artikkelforfatteren forstår at bemanning er tilpasset antallet fødsler. Det vil si at det er bemannet for mange flere fødsler på de vanlige avdelingene, mens ABC-enheten er bemannet for én–to fødsler i døgnet. På ABC er det kun to jordmødre på alle vakter, dag/kveld/natt. De håndterer fødsler og barselkvinner døgnet rundt.

Det er ikke slik at kvinner som har født helt ukomplisert, ikke har behov for ammehjelp og annen barseloppfølging, slik forfatteren synes å mene. Barselomsorg gir ikke kroner i kassa for sykehusene, så den tiden jordmødre bruker på barselomsorg, kommer heller ikke frem i statistikkene.

Se også: Fødselsomsorgen må organiseres bedre

KAPASITET. ABC-enheten kan øke kapasiteten dersom ledelsen ønsker det. Det vil avlaste de andre avdelingene dersom ABC tar flere av de friske fødende. Kostnadseffektivt vil det også være, ifølge norsk og internasjonal forskning: «Economic evaluation of birth care in low-risk women. A comparison between a midwife-led birth unit and a standard obstetric unit within the same hospital in Norway. A randomised controlled trial – ScienceDirect».

Nye sykehus som er under bygging i Stavanger og Bergen, har funnet plass til videreføring av sine jordmorstyrte enheter. Arealknapphet og vilje er årsaken til at ABC ikke ønskes videreført i planene for Nye OUS.

Se også: Vi må bygge videre på kontinuitet og individuell omsorg

OMSORG – PÅ RETT NIVÅ. Bevaring av ABC-enheten handler ikke om at friske skal gå foran syke. Målet er at alle fødende skal få en god omsorg på rett omsorgsnivå – med personell som har spisskompetanse på det de jobber med. Det vil gagne både friske og syke fødende samt bedre arbeidsmiljøet for jordmødre så de blir lenge i jobben. Det har vist seg nærmest umulig å differensiere friske og syke fødende innenfor spesielt de store fødeavdelingene: ABC-klinikken bør utvides, ikke legges ned.

Å sette grupper med fødekvinner opp mot hverandre slik det er gjort i lederartikkelen, gjør det ikke bedre for noen av gruppene. Verken syke eller friske fødende får bedre fødselshjelp av å klemmes igjennom samme høymedikaliserte behandling. Det blir neppe flere jordmødre i distriktene av å gjøre fødetilbudet dårligere i de store byene.


Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS