Sykehusdirektør slutter etter medieomtale av avtale

Direktør Tor Åm i Helse Nord-Trøndelag går av. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Direktør Tor Åm i Helse Nord-Trøndelag. Foto: Helse Nord-Trøndelag

Mandag ble det klart at Åm forlater stillingen som direktør i Helse Nord-Trøndelag. 

Sykehusdirektøren varslet nylig sitt eget styre om at han ønsket å gå av til neste år, men mandag ble det klart at han går av nå.

– Jeg har vært under et sterkt press som sykehusdirektør. Presset har vært stort med koronapandemi, stort press på sykehusene, høyt sykefravær og et krevende omstillingsmål om kutt av nærmere 100 årsverk. Derfor mener jeg Helse Nord-Trøndelag er bedre tjent med en motivert direktør med friske krefter. Jeg ønsker derfor å fratre så snart som mulig, sier Åm til NRK.

Lagde avtale

Nyheten om at sykehusdirektøren trekker seg kommer samme dag som Klassekampen omtaler en avtale utarbeidet av foretakets HR-sjef.

I avtalen forespeiles det blant annet at Åm skulle kunne jobbe 35 prosent frem til fylte 75, til en årslønn på 420.000 kroner, tilsvarende 1, 2 millioner i full stilling, ifølge avisen.

Sykehusdirektøren opplyser til avisen at det var han som tok initiativ til å få utarbeidet avtalen.

«Dette var helt unødvendig og uklokt med tanke på hvordan dette framstår i dag og den uroen dette har skapt i organisasjonen», skriver Åm til avisen i en e-post.

Avtalen er ikke signert av Åm.

Ikke kjent for styret
Klassekampen skriver at styret i helseforetaket ikke har vært kjent med det som omtales som en intensjonsavtale, og at helseforetaket ikke ville ha regnet avtalen som bindende ettersom styret ikke var involvert.

Ifølge Trønder-Avisa stammer avtaleutkastet fra mars 2020 og er undertegnet av HR-sjefen.

– Det er et betydningsløst dokument, men jeg skulle ha unngått at det ble utformet. Avtalen som ble skissert var en mulig løsning for å kompensere mitt personlige tap knyttet til avkorting av pensjon. Det er min skyld. Jeg har gjort en feil, men jeg har ikke underslått penger, ikke gjort noe kriminelt eller jukset på skatten. Jeg har gjort noe dumt, sier Åm til avisen. 

Ryddejobb
Åm ble ansatt som direktør i Helse Nord-Trøndelag i januar 2020, etter at hans forgjenger Torbjørn Aas sluttet etter langvarige samarbeidsutfordringer. 

Da han fikk jobben viste Åm til at pensjonisttilværelsen nærmet seg.

– Med mine 68 år kunne jeg gått av med pensjon nå. Men så lenge jeg er frisk ønsker jeg å ha en jobb jeg brenner for. Stillingen som administrerende direktør i Helse Nord-Trøndelag er nettopp en slik utfordring, og jeg tror jeg har mye å bidra med. Jeg har vel tre år igjen i arbeidslivet før jeg må gå av. Den tiden tror jeg vi trenger for å rydde opp i situasjonen og sikre handlingsrom for en god utvikling videre i Helse Nord-Trøndelag.

Tirsdag ble Annamaria Forsmark konstituert i stillingen som sykehusdirektør i Helse Nord-Trøndelag

Powered by Labrador CMS