
AKSON: Prosjektet var anslått å kunne koste samfunnet inntil 22 milliarder kroner, men det møtte motstand fra både helsepersonell og IT-bransjen.
Foto: Per Corneliussen
AKSON: Prosjektet var anslått å kunne koste samfunnet inntil 22 milliarder kroner, men det møtte motstand fra både helsepersonell og IT-bransjen.
Foto: Per CorneliussenAftenposten: Kontrollhøring om Akson
Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skal gjennomføre en kontrollhøring om milliardprosjektet Akson.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Det skriver Aftenposten, som har fått det bekreftet av saksordfører Even Eriksen (Ap).
– For oss er det også viktig å se på pengebruken som direktoratet har stått for, mangelen på kompetansebygging og styringen underveis. Dette har gjort at man har endt med et mangelfullt prosjekt som har forsinket andre deler av digitaliseringen av Helse-Norge, sier Eriksen til avisa.
Høringen skal også ta for seg bruken av konsulenttjenester i Direktoratet for e-helse. Målet er å gjennomføre en høring før påske.
- Her kan du lese Dagens Medisins saker Akson
- Her kan du se debatten om Én innbygger - én journal under Helsedagen 2021
Milliarder til konsulenter
I januar 2020 skrev Dagens Medisin at Direktoratet for e-helse, siden det ble opprettet i 2016 og frem til og med 2019, hadde brukt over 1,2 milliarder kroner på konsulenter. I samme periode fikk direktoratet bevilget nær tre milliarder kroner fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD).
Utgiftene til konsulenter, 1,2 milliarder, utgjorde dermed over en tredel av de offentlige bevilgingene direktoratet har fått i perioden.
Dagens Medisin har tidligere skrevet at PwC var mottaker av 19 prosent av konsulentutgiftene direktoratet hadde i 2016 og frem til og med 2019. De fakturerte over 191 millioner kroner til direktoratet.
Massiv kritikk
Direktoratet fikk ytterlige kritikk for bruken av konsulenter, og Aftenposten avdekket blant annet at en ansatt i PwC fikk være prosjektleder for store satsinger i direktoratet over tid.
I januar i år konkluderte en gjennomgang av flere store konsulentanskaffelser i Helsedataprogrammet, at Direktoratet for e-helse har brutt prinsipper i anskaffelsesregelverket.
Flere av kontraktene er tildelt konsulentselskapet PwC. Gjennomgangen var bestilt av direktoratet selv.
Knusende rapport
Riksrevisjonen undersøkte i fjor Helse- og omsorgsdepartementets og Direktoratet for e-helses jobb med Én innbygger – én journal.
Riksrevisjonen oppsummerer det de anser som sterkt kritikkverdig slik:
- Utredningen av Én innbygger – én journal har hatt betydelige svakheter.
- Helse- og omsorgsdepartementet ikke har fulgt opp, kvalitetssikret og rapportert på en god måte.
- Direktoratet for e-helse i 2020 nedprioriterte samhandlingsløsningen i forprosjektet for Akson, selv om behovet da hadde vært godt kjent i fem år
Les også:
Kommentarer
-
Kjell Krüger 19.01.2022 16.05.52
Det er også forunderlig at man ikke ser mer til den del-løsningen som er tatt i bruk i Bergen. DIPS GBD er et strukturert journalsystem på alle byens 37 sykehjem som er innført i det stille, nesten ikke kostet penger, alle brukere fornøyd. Åpner for styringsdata og kvalitetsindikatorer som er direkte knyttet til praksis. Man MÅ bruke dette som mal når en ny journal skal utvikles for Pleie/omsorg!!!
-
Rune Olsen 19.01.2022 10.10.49
Mange røde flagg blir ignorert. Akson er og vil bli sunk cost. Nesten ufattelig og nærmest en skandale at man ikke tar lærdom fra erfaringene med Epic i bl.a. Danmark og USA.