LEDER ARBEIDSGRUPPEN: Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, er leder for arbeidsgruppen i Nordic Trial Alliance.

Foto: Vidar Sandnes

Støtte til internasjonale samarbeidsaktiviteter i kliniske studier

Tildelingen er gjort av Nordic Trial Alliance, et prosjekt med støtte fra NordForsk, med mål om å fasilitere nordisk samarbeid om kliniske forskning.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Fem prosjekter som skal fremme nordisk samarbeid om internasjonale samarbeidsaktiviteter i kliniske studier har fått støtte fra Nordic Trial Alliance på NordForsk.

Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, er leder for arbeidsgruppen.

– Må rekruttere fra en bred pasientpopulasjon
Han sier at dette også kan bli viktig på internasjonalt nivå.

– Dette mener vi er viktig. Det er ikke så mange i hvert enkelt nordisk land, men samlet sett er vi i overkant av 27 millioner mennesker i Norden. Vi ser at mer og mer forskning blir persontilpasset, og da må vi kunne rekruttere fra en bred pasientpopulasjon, sier Opdalshei til Dagens Medisin.

Og fortsetter:  

– Det er også mange likheter med språk, kultur og pasientbehandling. Dette er viktig innen flere deler av helseområdet, og vi ser det ikke minst på kreftområdet hvor viktig det er med nordisk samarbeid. Vi får bedre forskning, og det å kunne delta i klinisk studier er viktig for pasienter. Da får man tilgang til nye medikamenter og behandling.

Aktivitetene skal bidra til å flytte det nordiske samarbeidet fremover, styrke kunnskapsoverføringen og ha konkrete resultater som vil styrke det nordiske kliniske forskningssamarbeidet.

– Viktig med kliniske studier
– Det er åpenbart en nettverksstøtte i bildet her, og vi ønsker at de ulike miljøene i de nordiske landene får samlet seg, blant annet med hensyn til å utforme større prosjektsøknader. Det er også spesielt viktig nå med tanke på det som skjer på EU-området og de forskningsutlysningene som kommer på helse den nærmeste tiden. Vi tror at innenfor noen sykdomsgrupper vil man nå kunne lage bedre studier, gjennom nordisk samarbeid.

– Sett fra befolkningen i de nordiske land, så tenker jeg det at å få flere kliniske studier er viktig. Dette gjelder åpenbart også for Norge, vi trenger samarbeid med forskere i andre land – slik at vi kan lage større studier. Dette er veldig spennende, og det er noe med at den medisinske forskningen er internasjonal. Det at vi kan styrke og bygge miljøene i Norden kan gjøre oss enda mer attraktive internasjonalt.

Aktiviteter kunne eksempelvis være strategiske workshops, nettverksaktiviteter, kunnskapsoverføring, og koordinering av nasjonale initiativer innen kliniske studier.

Prosjekter som finansieres:

  • The LD-VenEx clinical trial for Acute Myeloid Leukaemia (Bjørn Tore Gjertsen, Haukeland universitetssykehus, Norge)
  • NorEpiNet (Kaja Selmer, Oslo universitetssykehus, Norge)
  • The Nordic SBRT study group – infrastructure and clinical research (Karin Lindberg, Karolinska Universitetssjukhuset, Sweden)
  • The Nordic Precision Cancer Medicine Trial Network (Kjetil Taskén, Oslo universitetssykehus, Norge)
  • Establishment of Network for Nordic Pediatric Clinical trial Units (René Mathiasen, Rigshospitalet, Danmark/NordicPedMed)

Alle forslag støttes med inntil 400 000 norske kroner.

Powered by Labrador CMS