Illustrasjonsfoto: Getty Images

Foto:

Historisk lav andel store fødselsrifter

Statistikk fra Helsedirektoratet viser at andelen kvinner som fikk store fødselsrifter under vaginal fødsel i 2020 var på et historisk lavt nivå. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

I 2020 oppsto store fødselsrifter (sfinkterskader) i 1,5 prosent av alle vaginale fødsler, viser statistikk fra Helsedirektoratets nasjonale kvalitetsindikatorer. Dataene er innhentet fra Fødselsregisteret. 

Dette er det laveste nivået på ti år.

Advarte mot for mange skader

Sfinkterskader er skade av endetarmens lukkemuskel og en mer alvorlig komplikasjon knyttet til vaginale fødsler. Denne typen skade repareres umiddelbart etter fødsel. 

I 2004 konkluderte Statens helsetilsyn etter et landsomfattende tilsyn, med at det skjedde for mange sfinkterskader i Norge og at behandlingen ikke alltid var i samsvar med forsvarlig praksis.

Lavest andel i Helse Sør-Øst

Det er Helse Sør-Øst som har hatt den laveste andelen fødselsrifter etter vaginal fødsel i den siste tiårsperioden. Denne typen skader oppsto i 1,3 prosent av fødslene.

Til sammenligning oppsto dette i 2 prosent av tilfellene i Helse Vest, som er øverst på listen. 

Avdelingsdirektør i Helse Sør-Øst, Anders Debes, uttaler i en nettsak på Helse Sør-Øst sine nettsider at han opplever at det jobbes systematisk med kvalitetsarbeid.

​​– Mitt inntrykk er at de ansatte på fødeavdelingene er opptatt av gode resultater, og at resultatene brukes aktivt for å lære av hverandre og bli bedre, sier Debes.

Totalt antall fødseler var på 29 803 i helseregionen i fjor.

Powered by Labrador CMS