GUNN TIL BEKYMRING: Omikron-varianten gjør smittesituasjonen mer uoversiktelig. Tirsdag la statsminister, Jonas Gahr Støre, frem nye regler og føringer. Bilde fra tidligere seanse.

Foto: Julie Kalveland

Anbefaler oppfriskningsdose for alle over 18 år innen påske

Tirsdag redegjorde Jonas Gahr Støre for koronahåndteringen i Stortinget.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Regjeringen innfører en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand, opplyser de i en pressemelding.

– Må unngå ny nedstengning
Det innføres også en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.

– På den ene siden må vi finne de tiltak som gjør at vi ikke får overfylte sykehus. På den andre siden må vi unngå en ny nedstengning med de store sosiale og økonomiske konsekvensene vi vet det vil ha, sier Støre.

Støre var klar på at en nedstenging ikke er ønskelig, og oppfordret igjen alle som har muligheten til å vaksinere seg.  

– Vi kan styre unna dette nå. Vaksinene gir god beskyttelse. Vaksinerer du deg, beskytter du både deg selv og andre. Det er viktig at samfunnet kan fungere mest mulig normalt.

– Regjeringen er klar for å innføre flere tiltak raskt, hvis tiltakene vi innfører nå ikke har ønskelig effekt.

Farten må skrus opp
Regjeringen planlegger også for at alle over 18 år får tilbud om en oppfriskningsdose før påske, bekreftet Støre under seansen i Stortinget.

– Vaksinedekningen i Norge er god, det er likevel 350.000 personer over 16 år i Norge som ikke er vaksinert, noterte Støre.

Statsministeren sa også at farten på vaksineringen skal skrus opp, og at kommunene må klare å sette 400.000 doser i uken.

Dette er de nye reglene:

  • Hvis du bor sammen med en som er smittet, må du holde deg hjemme i karantene til du har svar på en negativ test. Dette gjelder for voksne, enten de er vaksinert eller uvaksinert. For å slippe karantene må vaksinerte teste seg på nytt senest etter sju dager. Uvaksinerte må teste seg daglig i syv dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test. For barn er dette kun en anbefaling.
  • Hvis du blir smittet av covid-19, må du være isolert i fem dager. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke. Frem til i dag har kravet vært to dager for vaksinerte uten symptomer. I tillegg må du ha vært feberfri i 24 timer før du går ut av isolasjon.

Dette er de nye anbefalingene:

  • Nye råd om munnbind: Regjeringen innfører nå en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand. Det er altså ikke et påbud, men en anbefaling.
  • Spesielt for helse: Det innføres også en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.
  • Mer hjemmekontor noen steder: Regjeringen ber om at kommuner med økende smitte og høy belastning i helsetjenesten vurderer økt brukt av hjemmekontor.
Powered by Labrador CMS