Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

BLODPRØVER: – Vi har sett på en lovende biomarkør for MS i blod, som heter Neurofilament (sNfl), sier stipendiat Synne Brune ved OUS til Dagens Medisin.

Foto: Skjermdump fra muntlig presentasjon

Holdt muntlig presentasjon om klinisk biomarkør for MS-progresjon

Doktorgradsstipendiat Synne Brune ved Oslo universitetssykehus holder muntlig presentasjon om studie på neurofilamenter (Nfl) målt i blod. Hun tror biomarkøren kan brukes i klinisk praksis – på sikt.

Publisert: 2021-10-15 — 15.39

DAGENS MEDISIN (ECTRIMS): Pasienter med høyt nivå av neurofilament i blod hadde høyere risiko for sykdomsprogresjon etter to år, viser en europeisk multisenterstudie, som ble presentert muntlig av LIS-lege Synne Brune ved Oslo universitetssykehus (OUS) under ECTRIMS i dag.

Den europeiske MS-kongressen om multippel sklerose går digitalt denne uken, hvor siste nytt innen MS-behandling og forskning på MS, presenteres.

– Vi har sett på en lovende biomarkør for MS i blod, som heter Neurofilament (sNfl), sier Brune til Dagens Medisin. Neurofilament er et protein som frigjøres når aksoner brytes ned og som kan måles i spinalvæske og i blod.

Prognostisk markør
– Det viktigste funnet var at de som hadde høyt nivå av NfL i blodet, hadde en økt risiko for forverring av MS-sykdom to år senere. Dette støtter oppom at det kan brukes som en prognostisk markør. 

Studien undersøkte 257 pasienter med attakkvis MS og 52 pasienter med primær eller sekundær progressiv MS fra Norge, Spania, Tyskland og Italia.

Pasientene ble undersøkt med kliniske undersøkelser, MR, OCT-undersøkelse for å måle nervefiberlagets tykkelse i netthinnen i øyet og blodprøver. 227 pasienter ble tatt inn til en andre kontroll etter to år.  

– Hovedfunnet
– Hovedfunnet vårt er at de som hadde høyt nivå av neurofilament i blod (Nfl høyere enn 8 pg/ml) hadde 2.6 ganger høyere risiko for sykdomsprogresjon etter to år (oddsratio 2.6). OCT og MR dataene var ikke forbundet med økt sykdomsaktivitet i denne studien. 

– Hva tror du at forskningsfunnet deres kan føre til i fremtiden?

– Studien støtter opp om at sNfl er en viktig biomarkør som kan gi verdifull informasjon om sykdomsaktivitet og sykdomsprogresjon hos pasienter med MS. Vi tror og håper at blodprøven kan benyttes i klinisk praksis i fremtiden når deg gjelder valg av behandling og på å følge med på sykdomsaktiviteten hos den enkelte pasient.

Interessekonflikter: Studien har fått forskningsstøtte fra forskningsrådet i de fire landene den er gjennomført, og av Biogen i Norge. Brune har motatt foredragshonorar fra Biogen og Novartis.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!