Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde

FLEST FRA AP: Arbeiderpartiet har åtte politikere med helsebakgrunn. Høyre, SV og Senterpartiet har tre, KrF én, mens MDG, Frp, Venstre og Rødt oppgir at de ikke har stortingsrepresentanter med bakgrunn innen helse. 

Foto: ARKIV/PETER MYDSKE STORTINGET

Stor oversikt: Slik ser det nye «Helse-Tinget» ut

Her er oversikten over representanter med helsefaglig bakgrunn på det nye Stortinget.

Publisert: 2021-09-25 — 00.00

Da de første valgresultatene tikket inn like over klokken ni mandag kveld, med rekordmange forhåndsstemmer, viste det seg fort at det ikke ventet noen store overraskelser i stortingsvalget: det gikk mot regjeringsskifte.

Oversikten er basert på tilbakemeldinger fra partiene, og Dagens Medisin tar derfor forbehold om at oversikten ikke er komplett.

SV informerer om at de nå har tre representanter med helsefaglig bakgrunn:

Grethe Wold, partiets nye representant fra Vestfold, er seksjonsleder for psykisk helse- og rustjenester i Sandefjord kommune, og er utdannet sosionom.

Marian Hussein fra Oslo er vernepleier. Hun er 34 år og jobber som vernepleier. Hun er født i Somalia og kom til Norge da hun var ti år gammel. Hun har vokst opp på Stovner. Hun har blant annet jobbet som pleieassistent, miljøterapeut, forskningsassistent, i førstelinjen i NAV og barnevernstjenesten. Hun har møtt som vara på Stortinget i inneværende periode, leder SVs inkluderingsutvalg, har sittet i bydelsutvalget i Gamle Oslo og sittet i SVs programkomité.

ENESTE LEGE: Kjersti Toppe er den eneste på Stortinget med legeutdannelse.

Foto: Guro Kulset Merakerås

Kathy Lie fra Buskerud har bakgrunn som spesialsykepleier. Hun er til daglig varaordfører i Viken. Hun jobbet som spesialsykepleier ved Drammen sykehus fram til hun ble fulltidspolitiker i 2019. Ved Drammen sykehus var hun også hovedtillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund.

Høyre: – Vi har skapt pasientens helsetjeneste
Høyre opplyser at ut av de 36 representantene som ser ut til å utgjøre deres nye stortingsgruppe, så er det tre stykker med helsefaglig bakgrunn: Sveinung Stensland, Ingjerd Schou og Tone Wilhelmsen Trøen.

Stensland har en mastergrad i farmakologi, og har jobbet som farmasøyt. Han har blant annet jobbet som forsker ved Forsvarets farmasøytiske laboratorium, hvor han fikk graden som løytnant. I tillegg har han hatt roller som produksjonsleder hos Weifa AS og regionsjef i Apotek 1 Norge AS, Apoteker og Apotek 1 Kopervik.

Schou er utdannet sykepleier og har ekstrautdannelse i administrasjon. Hun har jobbet som sykepleier og spesialsykepleier. I tillegg har hun hatt fremtredende roller som Direktør ved Indre Østfold Sykehus, direktør ved helseregion II, prosjektdirektør i Helse Øst RHF og som sosialminister.

Trøen er også utdannet sykepleier, og har erfaring fra sykepleie og som kontorsjef. Hun har også hatt ulike jobber i helse- og omsorgssektoren. Hun har fremmet en rekke helsespørsmål for Høyre i de to siste periodene.

Arbeiderpartiet stiller sterkt
Kari Henriksen har sittet på Stortinget i flere år, og blir også med videre nå. Henriksen er spesialsykepleier i psykiatri, med sykepleierutdanning fra Høgskolen i Agder og mastergrad i folkehelse med kurs fra Gøteborgs universitet og State University of New Jersey.

Hun har arbeidserfaring fra flere stillinger innen rusbehandling og har vært leder av Nasjonalt kompetansenettverk for barn av foreldre med psykisk sykdom eller rusavhengighet. Dette blir Henriksens femte periode på Stortinget.

REPRESENTERER HØYRE: Stensland har en mastergrad i farmakologi, og har jobbet som farmasøyt.

Foto: Privat

Cecilie Myrseth er også med videre. Hun ble ferdig utdannet psykolog fra Universitet i Tromsø i 2015, og har blant annet erfaring som fylkesrådsleder i Troms fylkeskommune.

Anette Trettebergstuen har grunnfag i psykologi fra Universitet i Oslo, og har blant annet erfaring som helgevakt ved Vestenga avlastningshjem. 

Ingvild Kjerkol har sin utdannelse fra NTNU, hvor hun tok en samfunnsvitenskapelig bachelorgrad med fordypning i psykologi. Kjerkol har også arbeidet som lærer og miljøarbeider i Stjørdal kommune

Masud Gharahkhani er utdannet radiograf og har jobbet ved Blefjell sykehus. Han representerer Arbeiderpartiet i Buskerud.

Tove Elise Madland fra Rogaland har utdannelse som helsefagarbeider, og har flere års erfaring fra demensomsorgen.

Linda Merkesdal fra Hordaland valgkrets har selv kjent på utfordringer i helsepolitikken. Hun utdannet seg tidlig som hjelpepleier, men ugunstige arbeidsforhold gjorde at hun i 2011 videreutdannet seg som vernepleier.

Den yngste representanten med fast plass på Stortinget i årene fremover, heter Åse Kristin Ask Bakke. Hun er 25 år, og kommer fra Møre og Romsdal. Bakke er utdannet sykepleier, og jobber i hjemmesykepleien i Ålesund.

Sp-representant: – Dette er hjertesakene:
Kjersti Toppe forblir den eneste legerepresentanten på Stortinget. Toppe avsluttet medisinutdannelsen ved Universitet i Bergen i 1992, og har blant annet jobbet som kommunelege i Bremanger kommune og i Bergen kommune.

Hun har også tidligere vært første nestleder i Stortingets helse- og omsorgskomité, og Senterpartiets helsepolitiske talsperson.

Lisa Marie Ness Klungland representerer Rogaland, og er nyvalgt på Stortinget. Hun har en bachelorgrad i sykepleie, i tillegg til en grad i International Business.

Hun er dog ikke den eneste nyvalgte mandanten med helsebakgrunn fra partiet, for med seg på laget får hun Anja Abusland, som er utdannet sykepleier og leder helseutvalget i Kristiansand bystyre. Hun beskriver at hjertesakene er helsepolitikk og eldreomsorg.

KrF: Én sykepleier
Det var ingen overraskelse at Olaug Bollestad ville bli med KrF videre, og den rutinerte politikeren er også den eneste representanten fra partiet med helsebakgrunn.

Bollestad har sykepleierutdanning med videreutdanning som intensivsykepleier. Hun har tidligere hatt flere stillinger ved Stavanger universitetssykehus, både som sykepleier og leder, før hun ble politiker på heltid.

Bollestad har også sittet i Stortingets helse- og omsorgskomité.

MDG: Ingen representanter med helsefaglig bakgrunn.

FrP: Ingen representanter med helsefaglig bakgrunn.

Venstre: Ingen representanter med helsefaglig bakgrunn.

Rødt: Ingen representanter med helsefaglig bakgrunn.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Ellen Nergard 27.09.2021 15.55.41

  Lege

  Vi noterer at Ingvild Kjerkol ikke er med i denne gruppa. Wikipedia nevner hun tok en samfunnsvitenskapelig grad ved NTNU « med fordypning i psykologi.». Er det denne fordypningen som har gitt henne kompetanse til å være med i helse- og omsorgskomiteen, og at hun har vært Ap’s helsepolitiske talsperson siden 2017? Visstnok trenges ingen kompetanse for å være Helseminister, det har jo Høye demonstrert, men det ville vært betryggende å ha en dyktig person som også har noen forståelse for helsefaget. En lege ville synes å være et rimelig bra valg. Kjerkol synes å mene hun er den rette for jobben. Vi håper på Kjersti Toppe.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!