Foto:

– Et arbeid som ikke er over i løpet av åtte år

Bent Høie (H) er stolt over hva de har fått til. For tiden som kommer, er det spesielt to ting som bekymrer ham.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

– Vi er jo veldig stolte og takknemlige for det vi har fått gjort i løpet av disse åtte årene i regjering, sier han. 

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier at å klare å vinne en tredje gang, nærmest ville ha vært som å trylle.

– I moderne tid i Norge er det jo ingen som har gjort det. Så selv om vi gikk for gull, visste vi jo at dette kom til å bli en mye brattere bakke enn det vi har vært i tidligere. Men Høyre gjorde et greit valg, og dette betyr at Norge har en stortingsgruppe med veldig mange flinke folk.

Arbeidsdager som før
Høie påpeker at det ikke er tid for å senke skuldrene, dagene hans er tross alt som før. Så venter jobben som statsforvalter i Rogaland.

– Jeg har det helt fint, men jeg er ikke mer hjemme. For det første er jeg jo helseminister helt til en ny helseminister er på plass, og for det andre er vi jo fortsatt i en pandemi. Den nye jobben er også sentral i pandemihåndteringen, så jeg er ikke ferdig med korona likevel, sier helseministeren lattermildt.

På spørsmål om hva han som helseminister er mest fornøyd med å ha oppnådd, trekker han frem pasientens helsetjeneste som en overordnet visjon for helsetjenesten.

– Dette er noe som jeg mener – over tid – vil bidra til størst forandring i møtene mellom pasienten og helsetjenesten, og som jeg har vært opptatt av fra dag én. Nemlig at det ofte er slik at vi politikere er veldig opptatt av slike overordnede systemendringer, lover og bevilgninger, men som i veldig liten grad får praktisk betydning i møtet mellom helsetjenesten og den enkelte pasient. Det er dette møtet som jeg liker å kalle for sannhetens øyeblikk.

Høie sier at å få til forandringer i disse møtene, krever at de – hele veien – jobber med verdiene og kulturen i helsetjenesten.

– Da er nettopp pasientens helsetjeneste en helt avgjørende visjon for å kunne få til at møtene blir best mulig.

Krav til bevissthet
For de neste fire årene er det spesielt denne visjonen han frykter at skal forsvinne.

– Dette er et arbeid som ikke er over i løpet av åtte år, og det krever en enorm bevissthet og tydelighet fra den øverste politiske lederen hvis dette skal vedvare. Det er klart at hvis denne visjonen dempes eller ikke forfølges av den nye ledelsen, vil oppmerksomheten gå i den andre retningen. Da taper vi veldig mye av det arbeidet som er gjort.

– Dette bekymrer meg veldig
Endringer i ordningen Fritt behandlingsvalg er et annet punkt som bekymrer helseministeren.

– Det er en del av pasientenes rettigheter å kunne velge en annen behandling som er godkjent, på det offentliges regning. Hvis denne ordningen forsvinner, vil flere pasienter ikke ha denne valgmuligheten. De som fortsatt vil ha muligheten, er de med tykk nok lommebok til å kunne betale for det selv. Så dette er jo noe som bekymrer meg veldig.

– Vær åpen for innspill!
Høie har to råd til den som skal ta over stafettpinnen og fylle rollen når han selv trer av som helse- og omsorgsminister.

– Jeg vil gi to råd: Det ene er å være veldig bevisst på hva som er det viktigste å jobbe med, å prioritere – og ha en klar plan for det. Så er det å lytte til de dyktige fagfolkene som er i departementet og embetsverket når det gjelder gjennomføringen av det en har satt seg fore. Jeg vil ønske en ny helseminister og en ny regjering veldig lykke til med det viktige arbeidet de skal gjøre.

Powered by Labrador CMS