KORONA-STUDIER: – Dette er noe alle er interessert i å følge med på. Vi vil jo gjerne vite hvem som bør ha en tredje vaksine, og her vil vi få presentert noen abstracts som kan hjelpe oss å sortere pasientene, sier Daniel Heinrich, leder i Norsk onkologisk forening og overlege ved Sykehuset Innlandet.

Foto: Vidar Sandnes

En av seks kreftpasienter med langtidseffekter av korona

De første dataene om kreft og koronavirus er sluppet på kreftkongressen ESMO. Norske kreftspesialister følger spent med på dataene som slippes på kongressen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

ESMO (Dagens Medisin): Foreløpige data fra OnCOVID-studien viser at luftveissymptomer, utmattelse og kognitiv/psykologisk dysfunksjon vedvarte etter akutt SARS-CoV-2-infeksjon.

Studien ble forhåndspublisert i en åpnings-pressekonferanse avholdt av ESMO.  
Over 15 prosent som overlevde koronasykdom hadde vedvarende symptomer, skriver ESMO i en pressemelding.
 
Torsdag åpnet den europeiske kongressen ESMO dørene til den virtuelle plattformen og på fredag starter hovedprogrammet på kongressen med muntlige presentasjoner av de første abstractsene som blir sluppet.  
35 sykehus 
Studien omhandler 2.795 pasienter ved 35 europeiske sykehus mellom februar 2020 og februar 2021. 1557 gjennomgikk deretter en klinisk undersøkelse etter å ha gjennomgått covid-19.  
 
De vanligste langtidssymptomene var respiratoriske symptomer (49,6 prosent) og fatigue (41 prosent).  
 
Studien er omtalt av ESMO Dailyreporter, som viser til at dataene til studien er hentet inn av Imperial College London. Forskerne viser til at påviste følgetilstander (sekvele) ved mediant 128 dager økte risikoen for død med 76 prosent (hazardratio 1.76).  
 
Det er ventet at studien ferdigstilles i 2022, med mer informasjon om sykdomsutfall for de inkluderte pasientene og hvordan koronasykdom påvirket kreftbehandlingen de fikk.  
 
Les artikkelen her for å se mer om de ulike følgetilstandene. 
 
 
 
– Få i Norge
Daniel Heinrich, leder i Norsk onkologisk forening og overlege ved Kreftavdelingen på Sykehuset Innlandet, sier man i Norge i første delen av pandemien ikke har sett så mange kreftpasienter med korona som i andre land, fordi de har blitt godt skjermet.  
  
– Det er relativt få kreftpasienter som har hatt alvorlig covid-19 i Norge, så langtidssymptomene er vi ikke veldig kjent med. Det er heller ikke så lett å sortere ut langtidseffekter fra bivirkninger av behandlinger som man gir pasientene, sier han til Dagens Medisin.  
 
– Imidlertid påpeker forfatterne av artikkelen at det var først og fremst pasienter med alvorlig covid-19-forløp som fikk sekvele og anmoder derfor om å prioritere kreftpasienter for vaksinering, noe som vi i Norge jo har gjort. 
 
Koronasesjoner på ESMO 
Tirsdag 21. september kl 13.30 går en egen sesjon på kongressen med muntlige presentasjoner om «SARS-CoV-2 and cancer».  
 
Her blir abstractet om langtidseffekter av korona hos kreftpasienter presentert. 
 
Under denne sesjonen skal det også presenteres analyser om effekten av vaksinen BNT162b2 (Comirnaty) for kreftpasienter.  
 
Under Dagens Medisins post ESMO-møte skal leder Daniel Heinrich i Norsk onkologisk forening og overlege Arne Kolstad som jobber med lymfekreft ved Sykehuset Innlandet, diskutere konsekvensene av forskningen under ESMO på koronaviruset og kreftpasienter.  

FØLG ESMO-MØTET: Dagens Medisins post ESMO-møte 22. september oppsummeres forskningen på kongressen. Meld deg på her, for å følge møtet fysisk eller digitalt.
 
Skal følge sesjonene 
Nylig publiserte Folkehelseinstituttets råd om hvilke medikamenter som indikerer at pasienter får nedsatt immunforsvar, og derfor kan trenge en ekstra dose koronavaksine.  
Heinrich opplyser at disse rådene ikke gjelder for kreftpasienter, som innen kort tid får presentert egne råd.  
Han er spent på store studier som skal presenteres på effekten av koronavaksiner for kreftpasienter under Presidential symposium på mandag. 
– Den muntlige sesjonen om korona på Presidential symposium blir sentral å følge for mange onkologer under kongressen.  
– Dette er noe alle er interessert i å følge med på. Vi vil jo gjerne vite hvem som bør ha en tredje vaksine, og her vil vi få presentert noen abstracts som kan hjelpe oss å sortere pasientene, sier Heinrich.  
Interessekonflikter: Daniel Heinrich har mottatt foredragshonorar og vært utprøver i studier for MSD.
 

Powered by Labrador CMS