ALVORLIG SYKE: – Det er først og fremst fordi det vil ramme en del mennesker som blir alvorlig syke, sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg. 

Foto: Vidar Sandnes

FHI: Smitteøkningen er alvorlig

– Jeg har én viktig melding til deg som utsatte vaksinen fordi du tror du ikke kan bli alvorlig syk. Det kan du, sa helseminister Bent Høie. 

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

– Vi må fortsette å holde en meters avstand i det offentlige rom. Det er uansett om du har fått en, to eller ingen vaksinedoser, sa helseminister Bent Høie (H) under fredagens pressekonferanse.

Han la til at også fullvaksinerte kan smitte videre, selv om det er sjeldent. 

Avgjørende uker foran oss
Direktør Camilla Stoltenberg i FHI sier at smitteøkningen er alvorlig. 

– Det er først og fremst fordi det vil ramme en del mennesker som blir alvorlig syke og hvis smitteøkningen fortsetter å være så rask og så høy vil den spre seg til store deler av befolkningen og til flere aldersgrupper. Derfor må vi ta det alvorlig nå. 

Stoltenberg pekte på kommuner som nå sliter med smittesporingen. 

– En annen viktig grunn er at kommunene og deres allerede hardt pressede ansatte, som både skal drive smittesporing, vaksinasjon, støtte skoler og barnehager og informere befolkningen, er satt under press. Vi har ikke gjort det lett for kommunene nå, sa hun. 

Direktøren sa at det viktiste nå er å takke ja til vaksinene. 

– Så må vi fortsette å holde minst en meter avstand, bruke munnbind der det ikke går, holde seg hjemme hvis man får symptomer, bruke appen «Smittestopp» og gi beskjed til andre dersom du selv er smittet. 

Må fortsette å holde avstand
Helse- og omsorgsminister Bent Høie understreket at man må unngå at for mange blir smittet på kort tid. 

– Fordi mange enda ikke er fullvaksinert og fordi vaksinen ikke gir hundre prosent beskyttelse må ikke smitten i samfunnet bli for høy. Jo høyere smitten er jo flere blir syke. 

Flere kommuner har de siste dagene varslet at de ikke klarer å teste og spore på samme måte som tidligere fordi de smittede har mange nærkontakter. 

– Vi må gjøre en innsats slik at barn og unge kan fortsette å leve så normalt som mulig. Jeg ber bare om at vi fortsetter å følge rådene og reglene som hindrer at smitten sprer seg, sa Høie. 

Helseministeren sa at mange tror at de er beskyttet mot å bli smittet og smitte andre etter én vaksinedose. 

– En dose beskytter godt mot alvorlig sykdom, men det er først etter andre dose at du er godt beskyttet mot å bli smittet og sjansen er da lav for at du kan smitte andre. 

Høie påpekte at man må fortsette å holde en meters avstand i det offentlige rom.

Vaksineringen blant unge går saktere
Smittetallet det siste døgnet var på det høyeste nivået hittil i pandemien, med 1415 smittede. Torsdag var 65 personer lagt inn på sykehus. 

Høie sa under pressekonferansen at sytti prosent av alle innlagte den siste måneden var ikke-vaksinerte. Antall innlagte er lavere enn ved smittebølgen vi opplevde i vår. 

– De som ligger på sykehus nå, er yngre enn tidligere. De blir ikke like syke og ligger ikke like lenge, sa han.

Mens gjennomsnittsalderen på innlagte under hele pandemien er 56 år, er snittalderen på innlagte for de siste fire ukene 45 år. I snitt er pasientene innlagt 2,7 dager, mot 5 dager i snitt for hele pandemien. 

Høie hadde en tydelig melding til de som nøler med å vaksinere seg. 

- Jeg har én viktig melding til deg som utsatte vaksinen fordi du tror du ikke kan bli alvorlig syk. Det kan du, sa han. 

Til de som er redde for sprøyter hadde han følgende beskjed. 

– Fortell om redselen din på vaksinesenteret, de vet hva de skal gjøre for at du skal føle deg trygg. 

Høie påpeker at vaksinasjonen går tregere i de yngre aldersgruppene enn det gjorde for de eldre. 

– Vi ser at vaksineringen går saktere enn det de gjorde i de eldste gruppene. Mange kommuner strever med å få kontakt med innbyggere som ikke svarer på tilbudet om vaksine. Vaksinedekningen er lavest i aldersgruppen 25-39 år. 

Powered by Labrador CMS