Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Flest søkere til utdanning innenfor helse

Helsefagutdanninger er det fagområdet som har klart flest planlagte studieplasser, søkere og der flest søkere får tilbud om studieplass.

Publisert: 2021-07-23 — 14.16

NYE-KOLLEGER: – Med mange søkere, mange studieplasser og mange tilbud så vil helse- og omsorgssektoren få mange nye kolleger i årene som kommer, uttalte Henrik Asheim. Foto: Stortinget

Ved årets opptak har 38 998 søkere valgt et helsefaglig studium som sitt førstevalg. Dette utgjør 25,5 prosent av alle søkere. Det skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

– Pandemien har virkelige understrekt viktigheten av en god helsetjeneste og hvilken fantastisk jobb de ansatte gjør. Med mange søkere, mange studieplasser og mange tilbud så vil helse- og omsorgssektoren få mange nye kolleger i årene som kommer, uttaler sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.

På sykepleieutdanningene får for første gang over 8 000 tilbud om plass. Det er 450 flere enn i fjor. På medisinstudiet har nesten 50 flere enn i fjor fått et tilbud, skriver Kunnskapsdepartementet.

Medisin

Samordna Opptak skriver at det ved hovedopptaket er planlagt 716 studieplasser for medisin. Det utgjør 6,2 prosent av alle studieplasser innenfor utdanningsområdet helsefag. Totalt hadde 3857 søkere medisinstudiet som førstevalg, noe som utgjør 2,5 prosent av alle søkere og 9,9 prosent av alle søkere som hadde et studium innenfor «Helsefag» som sitt førstevalg.

Opptakstall til medisinstudiene ved hovedopptaket de siste ti årene:

Kilde/skjermbilde: Samordna Opptak.

LES OGSÅ
Pilotprosjekt: medisinstudenter i praksis hos spesialist

Sykepleie

Den største utdanningstypen innen «Helsefag» er «Sykepleie», skriver Samordna Opptak. Ved hovedopptaket er det planlagt 5 151 studieplasser, noe som utgjør 44,9 prosent av alle studieplasser innenfor utdanningsområdet. Totalt 13 209 søkere har valgt et sykepleiestudium som sitt førstevalg. Dette utgjør 8,7 prosent av alle søkere og 33,9 prosent av alle søkere som har et studium innenfor «Helsefag» som sitt førstevalg.

Opptakstall til sykepleiestudier ved hovedopptaket de siste ti årene:

Kilde/skjermbilde: Samordna Opptak.

Skjerpet opptakskrav på sykepleiestudier og opptakstallene

Etter endrede karakterkrav i norsk og matematikk som var fra og med 2019, var det var ved opptaket i 2019 en kraftig nedgang i antall søkere, førstevalgssøkere og antall kvalifiserte søkere til sykepleiestudiene, skriver Samordna Opptak.

Antall søkere gikk ned med 13,2 prosent, antall førstevalgssøkere hadde en prosentvis nedgang på 19,8 prosent, og antall kvalifiserte søkere hadde en nedgang på 36,4 prosent fra året før. Denne nedgangen hadde trolig en sammenheng med de skjerpede karakterkravene til sykepleiestudiene som kom i 2019. Fra 2019 til 2020 ble det en stor oppgang i antall søkere førstevalg (5,4 prosent) og søkere kvalifisert (21,0 prosent).

LES OGSÅ
Medisinstudenter kan nå lære om kunstig intelligens, stor-data og innovasjon

I år er det en nedgang i antall søkere og en liten nedgang i antall førstevalgssøkere og kvalifiserte søkere sammenlignet med året før. Antall søkere har en nedgang fra 27 667 ved fjorårets hovedopptak, til 26 434 søkere ved årets hovedopptak. Det er en prosentvis nedgang på 4,5 prosent.

Antall førstevalgssøkere til sykepleiestudier synker noe fra 13 563 førstevalgssøkere ved fjorårets opptak, til 13 209 førstevalgssøkere ved årets opptak. Dette er en prosentvis nedgang på 2,6 prosent. Antall kvalifiserte søkere synker også noe fra 19 531 søkere ved fjorårets hovedopptak, til 19 282 søkere ved årets opptak. Dette utgjør en prosentvis nedgang på 1,3 prosent. Det er en positiv økning i antall søkere med tilbud til sykepleie. Det ble gitt 7 658 tilbud i fjor mot 8 108 tilbud i år. Dette er en prosentvis økning på 5,9 prosent.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!