BLODPRØVE: Den nye metoden baseres på tidlige blodprøver tatt flere ganger i løpet av to uker. Blodprøvesvarene brukes i en programvare, eller kalkulator, som hjelper klinikeren.

Foto:

– En potensiell medisinsk revolusjon

Leger tilknyttet Universitetet i Tromsø, teknologer fra SINTEF har med støtte fra Helse Nord utviklet et nytt beslutningsverktøy for dosering av stoffskiftemedisin. Eddy Kjær, generalsekretær i Stoffskifteforbundet er positiv.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Legene i Tromsø har siden 2016 arbeidet sammen med teknologer fra SINTEF om utvikling av beslutningsverktøyet som regner ut doseringsforslag for pasienter basert på blodprøver tatt flere ganger i løpet av en to ukers periode.

– Det er en ny metode basert på tidlige blodprøver tatt flere ganger i løpet av to uker. Blodprøvesvarene brukes i en programvare, eller kalkulator, som hjelper klinikeren, sier Vegard Brun, endokrin-kirurg ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) og førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø (UiT).

Prøvd ut i studie

Beslutningsverktøyet har til nå blitt prøvd ut i en studie som inkluderte personer som har operert vekk skjoldkjertelen ved kreft eller struma, og som har fått lavt stoffskifte. De første resultatene er publisert i tidsskriftet Thyroid.

Skjoldkjertelen produserer tyroksin-hormonet, som kontrollerer stoffskiftet og hastigheten kroppens celler jobber i. Tyroksin påvirker funksjonsnivået i nesten alle kroppens celler.

TILGJENGELIG: Vegard Brun, endokrin-kirurg ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) og førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø (UiT), sier de håper å kunne gjøre verktøyet allment tilgjengelig gjennom app eller annen funksjon i et journalsystem. Foto: Privat

– Gjennom studien som nå er publisert har vi validert at programvaren virker. 145 pasienter fra tre sykehus deltok i studien. Halvparten fikk benytte verktøyet, mens den andre halvparten ikke fikk det.

– De som fikk bruke verktøyet brukte vesentlig kortere tid til å oppnå optimalt stoffskiftenivå, sier Brun.

Studien viste at når kliniker ble veiledet av beslutningsverktøyet oppfylte 40 prosent av pasienter med struma og 59 prosent av pasientene med kreft, tyreoideastimulerende hormon (TSH)-målene åtte uker etter operasjon, sammenlignet med null og 19 prosent i kontrollgruppen.

– Eddy Kjær, hva betyr det for denne pasientgruppen hvis dette verktøyet kommer på plass?

– Det vil ha voldsomt gode effekter. Det er en potensiell medisinsk revolusjon.

– Slik jeg forstår det kan tiden det tar for å finne riktig dose kuttes med mange måneder. Det gjør at mange får livet tilbake mye raskere. Det finnes nesten ikke ord, så godt er det.

POSITIV: Eddy Kjær, generalsekretær i Stoffskifteforbundet, er utelukkende positiv til beslutningsverktøyet. Foto: Martin Aasen Wright/Stoffskifteforbundet

– Foreløpig gjelder dette dem som er operert, men så fort dette kan overføres til andre pasientgrupper så snakker vi om et par hundre tusen mennesker i Norge. Det er full applaus herfra.

– Knuser «sannheten»

Kjær mener at studien også viser noe mer.

– Denne studien knuser «sannheten» om at stoffskiftesykdom er lett å behandle. Studien beviser at mennesker er forskjellig, fintfølende og reagerer forskjellig.

Stoffskifteforbundet oppgir at det er 240 000 personer som bruker en eller flere stoffskiftemedisiner, og at 215 000 personer har lavt stoffskifte. Årlig er det omtrent 450 nye tilfeller av kreft i skjoldkjertelen.

– Tidligere fikk man beskjed om at dette var enkelt å behandle, det stemmer ikke. Det er komplekst. Kan man bruke moderne teknologi for å behandle er det kjempeflott, sier Kjær.

Videre studier

Uten verktøyet må kliniker vente minst seks uker mellom hver dosejustering forteller Vegard Brun.

– Det skyldes den lange halveringstiden til levothyroxin, og vi ser at det ofte tar mange måneder å komme i mål med justeringen. Normal tid er rundt åtte til ti måneder.

– Det er litt rart at det for et legemiddel som har vært i bruk i nesten syv tiår, ikke finnes en konsensus om medikamentdosering og justering, sier Brun.

Til høsten skal en prototype prøves ut på flere pasienter.

– Hvor mange får prøve ut verktøyet til høsten?

– Vi har ikke satt et tak på det. Nå har vi validert beslutningsverktøyet for personer som har vært operert og fått fjernet skjoldkjertelen, der kan vi nå si at det er dokumentert at det virker.

– Men verktøyet er ikke validert for vanlig hypotyreose. Dermed ønsker vi fortsatt å inkludere alle brukere i studie for å dokumentere effekten bedre. For eksempel om det kan påvirke sykemeldingstiden.

Brun sier de håper å kunne gjøre verktøyet allment tilgjengelig gjennom app eller annen funksjon i et journalsystem.

– Men veien frem til app krever en del dokumentasjon.

– Vi er i forhandlinger med leverandører som tilbyr interface, som lager brukeropplevelsen. Vi håper å kunne si mer om det til høsten, sier Brun.

Powered by Labrador CMS